Színes szirmok.

Május-június az az időszak Itáliában, amikor számos városka virágdíszt ölt magára, a tereket, utcákat tengernyi szirom díszíti. Elsősorban az Úrnapja ünnepén öltöznek díszbe a települések, a virágok a legkülönfélébb elrendezésben, az egyszerű geometriai mintáktól a szőnyegszerű költeményekig, mindent beborítanak.

A virágszőnyeg készítéséhez először krétával az aszfaltra rajzolják fel a vázlatot, majd ezernyi, különböző színű szirommal töltik ki a körvonalakat. Néha földet használnak az erősebb kontúrokhoz, vagy faragott fát. Az elkészítés folyamata 2-3 napot vesz igénybe.

infiorata 2008

Fotó: www.nunassisi.com

Valószínűleg az utcai virágmozaikok készítése 1625-ben kezdődött Rómában, amikor Benedetto Drei és fia Peter virágszirmokkal dekorálták a vatikáni székesegyházat Róma védőszentjeinek ünnepére.

_MG_3772.jpg

Flowers

Később a barokk művész és építész Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) terjesztette el a virágművészetet Rómában, az általa szervezett barokk fesztiválok keretében. A szokás a 17. században eltűnt Rómából, de a közeli városok lakói továbbra is életben tartották a tradíciót.

Infiorata 2012

Infiorata 2012

Infiorata 2012

1778-ban a hagyomány a keresztény ünnep részévé vált Genzano-ban, ahol színes szőnyegekkel borították a hosszú utcákat. Végül más városokban is elterjedt, a virágünnepet ma Noto, Spello, Genzano, Bolsena, Brugnato, Orvieto utcáin is megcsodálhatjuk.

Infiorata Noto-1

Spello - Infiorata 2014

_MG_3761.jpg