Biztos alapok.

Jamil Jan Kochai bevándorlóként került a családjával Kaliforniába. A Pakisztánban született afgán író nem beszélt angolul, amikor távol szülőföldjétől megkezdte az iskolát. Tanárnője, Mrs. Lung volt az, aki egy egész éven keresztül minden nap a tanítás után ott maradt vele, hogy olvasni és írni tanítsa a kisfiút.

Kochai soha nem felejtette ezt el, de mivel nem sokkal később új környékre költöztek és új iskolába került, elvesztette a kapcsolatot a tanárnővel. A fiatalemberből író lett, egyre sikeresebbé vált és egyre inkább azt érezte, hogy meg kell keresnie az embert, aki segített őt elindítani az úton.

Ő itt Susan Lung. Ő tanított meg olvasni és írni egyetlen év alatt, amikor 7 éves voltam. Sokáig kerestem, remélve, hogy személyesen köszönhetem meg neki” – írta a Twitterre a férfi nemrég egy fotó alá.

Valóban sokáig: több, mint 10 évbe telt, mire Kochai rátalált az egykori tanárára. Hívogatta az iskolát, kutatott az interneten, egészen úgy érezve magát, mint egy detektív. Végül Lung férje volt az, aki meglátta, hogy Kochai egy cikkben megemlíti a feleségét és ő hívta fel az írót azzal, hogy szeretne-e Susannal beszélni. Akkor telefonon tudtak beszélni, de a covid miatt csak később jött össze a személyes találkozás.

A várva várt pillanat 2022 augusztusában végre eljött Kochai életében. Az író felolvasást és dedikálást tartott az új könyvéből, amikor a tanárnő férjével megérkezett.

A férfi úgy érezte, hogy a 7 éves énje öleli át a tanítónőt, amikor megköszönhette neki mindazt, amit érte tett. A szavak, amiket köszönetképpen a kötetbe írt nem tudták kellőképp kifejezni a háláját.