A magasabb átlagéletkort sokszor a könnyebb életkörülményekkel magyarázzuk, pedig ez nincs feltétlenül így.

Japánban, a felkelő nap országában külön szó létezik a fiatal korban, túlmunka következtében bekövetkező elhalálozásra, ami úgy hangzik: ‘karoshi’. Ez szó szerint azt jelenti, hogy ember halálra dolgozza magát. Ennek ellenére mégis ugyanennek az országnak a lakói azok is, akik a világon a legtovább élnek, az átlagéletkor 84 év.

Két évvel ezelőtt mintegy 70 ezer százéves embert számoltak össze, ami bevallhatóan nem kis szám. A tudósok figyelmét is felkeltette a főként Kanagawa és Okinawa tartományban élők hosszú élettartama. Mi a titkuk?

Egészséges étkezés, tradicionális japán konyha

A japánok rendszerint zöldségekben, szójából készült termékekben, halakban és tenger gyümölcseiben, rizsben gazdag ételt fogyasztanak, valamint zöld teát. Ezzel együtt kevés húst, zsírt és cukrot vesznek magukhoz, a fogásaiknak magas a szénhidrát- és alacsony a kalóriatartalma, sok Omega-3 zsírsavat, antioxidánst és vitamint tartalmaznak.

Ezenkívül betartják az úgynevezett ‘hara hachi bu’ szabályt, ami annyit tesz, hogy sosem eszik degeszre magukat. Mielőtt teljesen jól laknának (már csak pár falatra lenne szükségük), abbahagyják az étkezést.

Ébredés utáni vízivás

Egy, két, három vagy akár négy pohárral is. Ezt követően közel egy órán át nem fogyasztanak semmit, majd utána jöhet a reggeli, amit a nap további étkezései és folyadékfogyasztása követnek.

Aktivitás

A japánok egész életükön át dolgoznak, az idősek is fizikailag aktívak. Lehet az a nyugdíjazás előtti munkájuk, földművelés, kertészkedés vagy sport, a lényeg, hogy tevékenyek maradjanak.

Közösségbe tartozás

A családi összetartás kiemelkedően fontos számukra, így természetesnek veszik az idősek gondozását is. Mindenkinek van kihez tartoznia, vagy ha nincs, akkor önkéntességet vállal vagy más közösséghez csatlakozik. Fontos, hogy megéljek azt, hogy szükség van rájuk, hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek valamilyen formában.

Erdőfürdő

Ez japánul úgy hangzik, hogy ‘shinrin yoku’, és annyit tesz, hogy rendszeresen kilátogatnak a természetbe és elmerülnek a környezet felfedezésében. Arra koncentrálnak, hogy lássák az erdő szépségét, hallják a hangjait, érezzék az illatát, valamint megtapintsák a földet és a fákat.

Forró fürdő

Nemcsak az erdő varázslatosságában merülnek el, hanem a hosszú, relaxáló fürdőket is gyakran alkalmazzák. Stresszoldó és frissítő hatása a tradicionális gőzfürdőkben is megtalálható, ahol nemek szerint elkülönítve egyszerre többen is hódolhatnak ennek a kikapcsolódási formának.

Érdemes a fentieken nekünk is elgondolkodnunk, hiszen ha nem is kezdünk el nyomban szóját és tenger gyümölcseit enni, az egészségünk érdekében megtehetjük, hogy egy pohár vízzel indítjuk a napot, nap közben pedig mértéktartóan étkezünk. A többi tanács betartása sem lehetetlen vállalkozás, ha sikerül egy kicsit jobban odafigyelünk magunkra!

Forrás: Focus