Fű és édesburgonya.

A vombatok átlagosan 5-15 évet élnek a vadonban, de fogságban akár huszonévekig is élhetnek. Wain azonban még ezt is jócskán túlszárnyalja, hiszen legalább 34 éves és 100 napos. A szakértők szerint 1989 januárjában születhetett, de az biztos, hogy novemberben mentették meg egy autóbalesetet követően.

Wain 1990-ben, egyévesen érkezett a Satsukiyama állatkertbe, két nőstény, Wonder és Tia társaságában. A trió ajándékként jött, a testvérvárosi kapcsolatok 25. évfordulóját ünneplendő, jószolgálati nagykövetként, egy tasmániai városból. Wain és Wonder két lány szülei lettek, sajnos Wonder 28 évesen elhunyt. Tia-val viszont nem szaporodott a rekorder, bár a dolgozók szerint az ismeretségük közeli volt.

Satsukiyama a második legkisebb állatkert Japánban, a gondozók minden egyes állattal külön tudnak foglalkozni. Mivel az állatkertbe ingyenes a belépés, az állatok nyugodt körülmények között élnek, nincsenek a látogatók szórakoztatására kötelezve. A gondozók szerint Wain varázslatos és stresszmentes személyiség: eszik, amikor ahhoz van kedve és alszik, amikor aludni akar.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guinness World Records (@guinnessworldrecords) által megosztott bejegyzés

Sajnos Wain-nek egyetlen lánya sincs már életben. Sakura 11 évesen, Satsuki 19 évesen hunyt el. Wain jelenleg 3 fajtársával lakik együtt: a 18 éves hím Fuku és a tenyészpáros, a 7 éves Kou és Yuki a lakótársa.

Egy átlagos napon Wain ébredés után reggelizik, jár egyet a mezőn, szunyókál a napon, majd eszik és este még sétál egyet. A reggelije általában fűből és édesburgonyából áll, vacsorára pedig füvet édesburgonyát, sárgarépát, tököt és almát eszik. Minden zöldséget kis kockákra vágnak, hogy a vombat könnyebben elfogyassza azt. Wain hajlott kora miatt az állatkert dolgozói a lépcsőket is eltávolították a vombat kifutójából, hogy kényelmesebben közlekedhessen.

Az idős vombat nagyon szereti a társaságot és az egész állatkert büszke erre a kis lakóra, aki óriási eredményt ért el.

A kiemelt kép illusztráció.