Minden évszakban fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitaminnal lássuk el a szervezetünket.

Ez kiegyensúlyozott étrenddel, elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztásával, valamint vitaminpótlással kivitelezhető.

Azt, hogy jól állunk vitaminnal, apró jelekből is lehet szűrni; a hiánybetegségek kialakulása előtt figyelmeztető jelzéseket küld a szervezetünk. Ezekre oda kell figyelni:

Haj

A hajunk (főként eredeti, festetlen állapotában) árulkodik az egészségügyi állapotunkról. A száraz, töredezett haj sokszor a vashiány első jele. Az idejekorán megjelenő ősz hajszálak B12-vitamin hiányáról árulkodhatnak, vagy túlzott mennyiségű stresszről, esetleg genetikai hajlamról. Túlzott hajhullást okozhat a D-vitamin hiánya.

Bőr

Ha nagyon száraz, repedezik, esetleg apró, kiütésszerű pöttyök jelentkeznek, gyanakodhatunk A- és E-, továbbá K-vitamin hiányára.  Az akné és dermatitisz megjelenéséhez a B6-vitamin hiánya járul hozzá. Fontos a hidratálás is, kívül és belül egyaránt, hogy rugalmas maradjon a bőrünk.

Száj

A hideg, szeles idő, illetve a kiszáradás is okozhatja a száj repedezését, de, ha a száj sarkában is megjelenik, akkor lehet, hogy kevés a B2-vitamin a szervezetünkben, ahogy az A-, és E-vitamin sem biztos, hogy elegendő a testünknek.

Körmök

Főként a töredezésük az, ami hamar mutatja magát; A- és C-vitamin, vas és biotin bevitelével javíthatunk rajta.

Izmok, idegek

Ha gyakoriak az izomgörcsök, akár a vádliban, akár máshol a testben, ideje több magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket fogyasztanunk. A hideg, zsibbadó kezekért okolható a B12-vitamin hiánya, ha nem a hideg a felelős.