Évekkel ezelőtt a kávé, illetve a koffein úgy vonult be a köztudatba, mint egy alapvetően egészségtelen élénkítőszer. Mostanra azonban kiderült, ennél bonyolultabb a kérdés, és kiderült, számos egészségre kedvező hatása is van a fekete levesnek. Sőt, az sem mindegy, hány éves korban fogyasztjuk.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a modern emberi civilizáció összeomlana, ha egyik napról a másikra eltűnne a polcokról és a bisztrókból a kávé. Ez persze túlzás, de tény, hogy nagyon sokan vannak, akik számára elképzelhetetlen a nap egy (vagy több) csésze kellemes kávé nélkül.

Aki pedig fiatalon rendszeresen fogyasztja, az, hacsak az orvosa nem tanácsolja, később sem fogja abbahagyni a kávéivást. Számukra jó hír, hogy a kávé sokféle, az egészségre kedvező összetevőt tartalmaz. Ráadásul számos olyan kutatási eredmény látott napvilágot az elmúlt években, ami az időskori kávéfogyasztás kedvező egészségügyi hatásait támasztja alá.

A napi rendszerességű kávéfogyasztás csökkenti a 65 év felettiek esetében a szívhalál kockázatát

A National Geograpchic adott róla hírt, hogy az Egyesült Államokban végeztek el egy 9 éven át tartó vizsgálatot. A kutatásban 6594 felnőtt vett részt. A kutatók szerint a kávé hatása nagyban függ az életkortól. Míg a fiatalabbak esetében hangsúlyosabban vannak jelen a kedvezőtlen, káros hatások, a 65 évnél idősebbeknél éppen fordított a helyzet.

A tudósok kimutatták, hogy minél több kávét isznak az idősebbek, annál kisebb a valószínűsége, hogy szívbetegség következtében halnak meg. Akik naponta 4 vagy több csésze kávét fogyasztottak, a halálozás esélye 53 százalékkal volt kevesebb azokhoz képest, akik csak egy fél csészével ittak. De még 2-4 csésze kávé elfogyasztása mellett is 32 százalékkal csökkent a szívhalál kockázata.

A kávé segít megelőzni a cukorbetegséget

A kávéfogyasztás cukorbetegségre gyakorolt hatását több kutatás is vizsgálta. Egyes kutatások arra az eredményre vezettek, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetében akár 30%-kal is csökken a betegség kialakulásának kockázatát.

Egy másik, 2009-ben, az Archive of Internal Medicine című tudományos lapban publikált tanulmány szerint napi egy csésze kávé elfogyasztásával 7%-kal kisebb a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége.

Említést érdemel még a Harvard Egyetem négy éven át tartó kutatása, amelyet az egyetem egyik tudósa, Frank Hu irányított. Az eredmények szerint a 2-es típusú diabétesz kialakulása 11%-kal mérséklődik azoknál, akik napi 1,5 csészével több kávét isznak a korábbi mennyiségénél.

Csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór előfordulásának esélyét

A kanadai Krembil kutatóintézet munkatársai a kávéfogyasztás agyműködésre gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás során többféle – világos és sötét pörkölésű, valamint koffeinmentes – kávé hatását is megfigyelték. Az eredményekről beszámoló Ross Mancini gyógyszerkémikus szerint minél sötétebb pörkölésű a kávé, annál jobban mérsékli a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.

Ennek oka, hogy pörkölés közben keletkező fenil-indén molekulák gátolják a a béta-amiloid és a tau-fehérje felhalmozódását a szervezetben. Mindkét fehérjefragmens szerepet játszik a két betegség kialakulásában. Érdekesség, hogy a kávénak ez a hatása nem függ össze a koffeintartalommal, tehát a sötét pörkölésű koffeinmentes kávék esetében ugyanúgy fennáll.

A kávé további kedvező hatásai

A rendszeres kávéfogyasztásnak számos egyéb, az egészség szempontjából pozitív hatása lehet.

Néhány példa:

  • A megfelelő D-vitamin- és kalciumbevitel esetén naponta 3 csésze kávé elfogyasztása mellett kisebb a csontritkulás és így a csonttörések kockázata is idősebb korban.
  • A kávéban található polifenolok antioxidáns tulajdonságúak, így többféle rákos megbetegedés kockázatát is csökkentik. Egyes kutatások alapján például a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét például több mint 25%-kal mérséklik.
  • A koffein zsírégetésre ösztönzi a szervezetet, a kávéban lévő klorogénsav pedig lassítja a szénhidrátok felszívódását – így a kávéfogyasztás a fogyásban is segíthet.
  • Egy nagy felmérés keretében 10 európai ország több mint félmillió lakosának kávéfogyasztási szokásait vizsgálták. Az eredmények alapján azok, akik rendszeresen jelentős mennyiségű kávét ittak, lényegesen kisebb volt a halálos betegségek kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik kevés kávét ittak vagy egyáltalán nem fogyasztottak.

A sok hasznos összetevő ellenére a kávézás a legtöbb fogyasztó esetében elsősorban szenvedély. Sokan megválogatják, milyen kávét isznak, illetve milyen módon készítik el kedvenc italukat. Az elkészített kávé minősége és íze valóban jelentősen javítható, ha rendelkezünk az ehhez szükséges szakmai tudással. Ma már Budapesten is elérhető olyan színvonalas barista tanfolyam, amelynek elvégzésével az otthoni kávéfogyasztás is új szintre emelhető. Érdemes lehet megpróbálkozni vele annak, akinek valóban fontos a kávézás nyújtotta élmény.

Jó kávézást és jó egészséget kívánunk!