Ódon falak.

Különleges élmény olyan helyen tanulni, ahol előttünk híres tudósok koptatták a padokat, ahol a falak évszázados titkokat őriznek, ahol már ükapáink idején is iskola működött.

Európa 5 legrégebbi egyeteme minden bizonnyal ilyen hely.

Ismerkedjünk meg velük:

5. Nápolyi II. Frigyes Egyetem, Olaszország

Alapítás éve: 1224

A Nápolyi II. Frigyes Egyetem államilag támogatott, nem vallási intézmény. Napjainkban 13 fakultás érhető el, 3 részben független részlegen, tudományos-technológiai, élet-, valamint társadalom- és bölcsészettudományok témakörében. 1224-ben az államfő II. Frigyes, a Római Birodalom ura és Szicília királya határozta el olyan oktatási intézmény alapítását, amelyre nincs jelentős befolyása a pápának. Az egyetem 1987-ben vette fel az alapító nevét.

Híres diákok: 3 itáliai elnök; Samantha Cristoforetti, az első olasz nő az űrben

Università degli Studi di Napoli Federico II. (5662)

4. Padovai Egyetem, Olaszország

Alapítás éve: 1222

Az állami intézményt 1222-ben alapították jogi és orvosi iskolaként és hamar a korai modern kontinens egyik legmeghatározóbb egyeteme lett. Először jogot és teológiát hallgathattak itt a diákok, de gyorsan bővült a kör és 1399-re már két részre szakadt a kampusz: a polgár- és kánonjog mellett csillagászati, filozófiai, nyelvészeti, orvosi és retorikai tanulmányokat is lehetett folytatni. 1873-ban az Itáliai Királyság egyik egyetemévé vált, azóta is az ország egyik legrangosabb intézménye. A kampusz a tudományos kutatásokban is fontos szerepet játszik és több múzeumot is kezel.

Híres diákok: Kopernikusz, csillagász

3. Párizsi Egyetem

Alapítás éve: 1160

Nemzetközileg magasan jegyzett egyetem a bölcsészettudományokban elért tudományos eredményei miatt már a középkor óta, elsősorban a filozófiai és teológiai részlege folytán. 13 autonóm egyetemre oszlott 1970-ben, a csoportok egyike a Sorbonne. Az intézményt 1150 körül alapították, a Notre Dame székesegyházi iskolájához kapcsolódóan, majd a francia forradalom idején bezárt és egy új egyetem váltotta fel 4 karral.

Híres diákok: 2 pápa; Voltaire, író és filozófus; Honoré de Balzac, író, Marie és Pierre Curie

Sorbona 2005a

2. Salamancai Egyetem

Alapítás éve: 1134

A Salamancai Egyetem egy állami egyetem, amely kiemelkedő bölcsészettudományi központ. Különösen nyelvkurzusairól és jogi, gazdasági oktatásáról ismert. Tudományos kutatás is folyik az intézményben és a vele együtt dolgozó kutatóközpontokban. 1130-ban a katedrális iskolájaként indult, noha az egyetemet magát csak 4 évvel később alapították. Királyi oklevelet IX. Alfonztól kapott 1218-ban. Számos jótékonysági intézetet hoztak létre, hogy a szegény tanulók is látogathassák, de a 18. századra ezek zárt társaságokká váltak az alapító családok részére.

Híres diák: Aristides Royo, Panama elnöke

University of Salamanca Fray Luis de Leon edited

 1. Bolognai Egyetem

Alapítás éve: 1088

A nyugati világ legrégebben, folyamatosan működő egyeteme 11 iskolát foglal magába. Az egyetem alapítása külföldi hallgatókra vezethető vissza, akik tudósokat vettek fel azért, hogy tanítsák őket. Nagyobb szövetségekbe tömörültek, ezek voltak az ’universitas’-ok. Történelmileg jelentős a kánon- és polgárjog tanítása és központja volt a középkori római jog fejlődésének. A modern időkig csak doktori fokozatot lehetett itt szerezni, de most már alap- és mesterképzés is felvehető.

Híres diák: Enzo Ferrari, a Ferrari alapítója