A Világörökség része.

9 szint, több mint 300 km bejárható út, 327 méteres mélység a föld felszíne alatt: ezek a világhírű Wieliczkai sóbányák adatai.

A Krakkó melletti látványosság Lengyelország első sóbányája volt, amikor a 13. században megnyitotta kapuit.

Manapság a Világörökség része, veszélyeztetett világörökségi helyszín. A világ egyik legrégebbi kősóbányája föld alatti tóval, 2000 kamrával, kápolnával, kiterjedt tárnarendszerrel nem csak a turisták kedvence, de a felső légúti betegségekben szenvedők által szívesen látogatott hely is.

A sós vízforrásokat már több száz éve ismerték, a sót először a források, kutak vizének főzésével, lepárlással állították elő. A só tartósítószerként, majd fizetőeszközként is szolgált. A kősó bányászata a 13. században kezdődött.

A lengyelországi bánya fénykorában egyedülálló volt, Európában párját ritkította.

Manapság a sót itt már nem bányásszák, hanem vízzel való kioldással állítják elő. Ennek ellenére a bányászoknak rengeteg feladat jut: ők védik meg a történelmi szakaszokat, kezelik a szivárgó vízforrásokat, fenntartó kezeléseket végeznek. A bánya ma már fantasztikus turistalátványosság és kiváló gyógyüdülő-központ. Elképesztő labirintusrendszer, gyönyörű, csillárokkal ékesített termek, kápolna várja a föld alá látogatókat.

A múzeum területén kívül megtekinthetők a kristálybarlangok is, amelyekben hatalmas méretű halit sókristályok láthatók. Az elmúlt 700 év gazdag történelme nyomot hagyott az egyedülálló sóbánya arculatán.