Napi ima.

A 15-16. században egy német kereskedőcsalád, a Fugger család Európa egyik leggazdagabb famíliájának számított. Tulajdonukban volt számos gyár, bank, bánya, gyakorlatilag monopolhelyzetben voltak a rézpiacon és óriási hatással bírtak a kontinens gazdaságára és politikájára. A hihetetlen vagyon felhalmozása Jakob Fugger nevéhez fűződik, aki a valaha élt legvagyonosabb ember lett, még a Rockefellereket is lekörözve.

1514-ben Jakob Fugger Augsburgban szociális lakótelep építését kezdte meg. A házak azoknak a keményen dolgozó, becsületes, de elszegényedett katolikusoknak készültek, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Ezek a családok a Fuggerei-ben kaptak szállást, mindössze évi egyetlen rajnai forintért (ez napjainkban egy eurót sem elérő összeg). Fugger rögzítette, hogy a bérleti díj sosem változhat és ez már több, mint 500 éve így is van. Amit ő cserébe várt, az valóban csupán ima volt, amit a lakóknak a családjáért kellett elmondaniuk, napi háromszor. A lakhatás feltételei azóta se változtak: csak katolikusok kaphatnak bérleményt, legalább 2 évet Augsburgban kell élniük és követelmény a rászorultság is. A napi imádkozás a házirend része.

Fotó: Tiia Monto/Wikimedia

A Fuggerei 1514 és 1523 között épült. A következő századokban néhány alkalommal kibővítették, utoljára 1973-ban. A II. világháborús bombázások után pedig a nagy részét újjá kellett építeni. Az épületegyüttest fal veszi körbe, számos bejárati kapuja van, amelyek este 10-től hajnali 5-ig zárva tartanak. Ebben az időben csak a lakók léphetnek be vagy ki. A komplexumon belük házsorok kígyóznak. Minden egyes ház két apartmanból áll, saját konyhával, hálóval. A meredek tetők szolgálnak padlásként, pince nincs. Egy picike hátsó kert is tartozik az ingatlanokhoz.

Fotó: Jennifer Boyer/Flickr

Az apartmanok különleges tartozékai a csengők, mindegyik egyedi alakú, ezért sötétben kitapinthatók. Az épületegyüttes leghíresebb lakója Mozart nagyapja volt, aki 1681 és 1694 között élt itt.

Manapság kb. 150 lakója van az egyedi épületeknek, akik még mindig 1 rajnai forintnak megfelelő bérleti díjat fizetnek egy évre. Sajnos azért akadnak más költségek is, fenntartásra, fűtésre és a helyi templomnak is kell fizetni (bár nem túl magas összeget).  A komplexumot továbbra is a Fugger család leszármazottai kezelik.