Hol látsz te itt matrónát?

Sosem késő elkezdeni – ismerjük a mondást, de hogy a valóságban mennyire így van, arra példa Harriette története. Harriette Brenneman Line 1923. március 27-én született az USA-ban. Már fiatalkorában megmutatkozott atlétikus beállítottsága, sportos volt, futott bicajozott, görkorizott, ennek ellenére zenei pályára került, zongoraművész lett. Miután férjhez ment, életét a muzsika és a családja töltötte ki. Tanított, koncertezett.

Ms. Thompson valamikor az 50-es években kezdett rövidebb távokat futni a férjével. Egészen addig nem gondolkodott maratonban, amíg 1999-ben meg nem tudta, hogy egy kórustársa pénzt fog gyűjteni jótékony célra a san diego-i maratonon való gyaloglással. Harriette úgy gondolta, hogy neki is ott a helye – csakhogy ő futni fog. Gyors számolás: ekkor az asszony 76 éves volt.

„Amikor odaértem, láttam, hogy mindenki fut, úgyhogy elhatároztam, hogy én is futni fogok” – emlékezett vissza. „Jó alkalomnak találtam, és ezért a következő évben és a rákövetkező évben is megpróbáltam. Nem kaptam sok figyelmet, noha először jöttem, és én voltam az egyetlen a korosztályomban.”

Harriette azonban nem állt le, és hamarosan az érdeklődés is megnőtt iránta. 91 évesen, 2014-ben 7 óra, 7 perc és 42 mp alatt ért be a célba, és ezzel megdöntötte a korábbi rekorder, Mavis Lindgren idejét.

„Nem állt meg, még mosdóba sem ment ” – emlékezett vissza a fia, Brenny, aki az édesanyjával együtt futott a versenyeken.

Egy évvel később, a 7:24:36 os idejével ő lett a legidősebb nő, aki végigfutotta a maratont. Mindezt úgy, hogy a lábain fehér zokni takarta a sebhelyeket, mivel ekkortájt karcinómával kezelték. Harriette ugyanis ráktúlélő volt, szájüregi daganata is volt korábban, és kiújulásokkal is folyamatosan küzdött.

Fotó: Jerod Harris

„Hallottam, hogy kiabálnak: ’Gyerünk Harriette!’ és láttam, hogy valami leesik. Konfetti volt. Célszalaggal fogadtak.”

Az idős asszony hihetetlen inspirációt jelentett mindenki számára.

Akkora rajongótábora volt, hogy a lelkes tömegtől a családjának kellett védenie a törékeny teremtést. Mindenki vele szeretett volna szelfizni, és még a bostoni maraton győztese is megállt, hogy üdvözölje.

Fotó: CreditTodd Sumlin/The Charlotte Observer

Ráadásul a futással rengeteg pénzt is gyűjtött, amellyel a rákellenes küzdelmeket támogatott.

A bájos hölgy azt mondta, hogy a hosszú, unalmas részeken úgy jutott túl, hogy a fejében zongoradarabokat játszott le. Ennyi lenne a titok?

Forrás: www.nytimes.com