Az élet diadala.

1945. augusztus 6-án történt a hirosimai atomtámadás: a művelet után porig rombolt táj, elszenesedett talaj és féktelen sugárzás maradt. A második világháború idején az atomfegyver kifejlesztésére szolgáló Manhattan tervben résztvevő egyik tudós, Dr. Harold Jacobsen azon a napon azt a jóslatot tette, hogy a terület mintegy 75 évig terméketlen, meddő lesz, semmilyen élet nem várható a térségben. A természetnek azonban más tervei voltak.

A következő tavasszal – mindenki legnagyobb meglepetésére és örömére – új hajtások fakadtak a város romjai között. Ezek az új ágak erőteljes üzenetet hordoztak: lám, az élőlények élni akarnak, a halálnak nincs hatalma az élet felett. Nem mellesleg hihetetlen erőt és löketet adtak a támadás túlélőinek, azt súgva, hogy sikerülni fog újjáépíteni a várost.

Napjainkban, több mint 70 évvel az atombomba ledobása után Hirosima egy zöld, élettel teli város.

A fák, amelyeket a háború után ültettek, jórészt adományok: nem csak Japánból, de a tengerentúlról is érkeztek csemeték. Több száz fa, amely még ma is él és virul, viszont már akkor a környéken élt, amikor a bomba aláhullott. Noha súlyosan megsérültek és roncsolódtak, túlélték a pusztítást és nem sokkal később új, egészséges hajtásokat fejlesztettek.

Fotó: Norm Galloway/flickr

A háborút követően egy 2 km sugarú körben biztosítottak védelmet a megmaradt fáknak. Ma hivatalos regiszter tartja ezeket nyilván: ezek az ún. A-bombázást elszenvedett fák. Japánul úgy nevezik őket: „Hibaku Jumoku” – azaz túlélő fa. A városvezetés szerint 170 túlélő fáról beszélhetünk, amelyek mintegy 32 különböző fajba tartoznak.

A hipocentrumhoz legközelebb eső túlélő fa egy szomorúfűz, amely 370 méterre áll a robbanás helyszínétől.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Noha az eredeti fát a bomba kidöntötte, a gyökerei túlélték, és a megmaradt tőből új rügyek hajtottak ki. A túlélő fákat városszerte megtalálhatjuk középületek, templomok, szentélyek körül; valamennyi az önkormányzat védelmét élvezi.

Fotó: ken/flickr
Fotó: ken/flickr
Fotó: Jan Hicks/flickr
Fotó: Chris-and-Barb/flickr
Fotó: dwyer_joseph/flickr
Fotó: Tony Marchesano/flickr

A túlélő növényekről magokat, hajtásokat is begyűjtöttek – ezekből nem csak a város lakói, de Japán más települései is kaptak, sőt a tengerentúlra is jutott belőlük. Így világszerte számtalan helyszínen növekednek az utódok. Azt hirdetik, hogy a természet győzedelmeskedik a pusztító háború felett!