65 évesen kezdte, és már nem akar leszállni.

Angie Schmitt blogger (Streetsblog) mutatott be egy nem mindennapi bácsit: Egbert Brasjen, a 96 éves férfi e-kerékpáron közlekedik, nem ritkán akár napi 35 km-t teker. Egbert egy programban vesz részt, amely a bicajozás népszerűsítését tűzte ki céljául.

Fotó: CycleOn

Azt tudjuk, hogy Hollandiában amúgy is kiemelt szerep jut a kerékpárokkal való közlekedésnek, hiszen az ország sík, az utcák sok helyen szűkek, a bringaút hálózat pedig egyedülálló.

A biciklizés azonban korántsem csak a fiatalabbak kiváltsága, az idősek ugyanúgy tekernek, suhannak, 60, 70, de akár 80 év felett is!

Ez tartja őket aktívan, fitten, egészségesen, és a társadalomtól sem szigetelődnek így el. Igaz, léteznek olyan adatok, amelyek szerint az időskori kerekezés veszélyes, kockázatokat rejt magában. Más tanulmányok viszont arra mutatnak rá, hogy idősödve már minden nagyobb kockázatot rejt, így egy egyszerű bevásárlás vagy lépcsőzés is.

Brasjen tapasztalatból osztja meg jótanácsait az időskori biciklizéssel kapcsolatban.

Szerinte fontos, hogy női kerékpárt vegyünk, amire akadály nélkül felszállhatunk. Talán extrém esetnek tűnik, hogy valaki 96 évesen is a bicajon ül, de nem így van, az elektromos kerékpárok elterjedésével egyre több idős fontolja meg, hogy kerekezzen.

A mozgás, így a kerékpározás is valóságos gyógyszer!

Ne csak arra gondoljunk, hogy egészségesek maradnak az ízületek, csontok, de a mozgás segít abban is, hogy elkerüljön miket a Parkinson kór vagy a cukorbetegség, szívbetegség, és tovább élhessünk.