Minden idők legidősebb teknőse.

Boldog születésnapot Jonathannak, a Seychelles-szigeteki óriásteknősnek! 2022-ben 190 éves lett, ezzel korábban elnyert ’a világ legidősebb szárazföldi állata’ cím mellett övé a ’minden idők legidősebb teknőse’ Guinness-rekord is.

A matuzsálem jó egészségben éldegél Szent Ilona-szigetén. Pontos születési ideje nem ismert, már legalább 50 éves volt, amikor megérkezett a földdarabra szülőföldjéről, a Seychelles-szigetekről. 1886-ban regisztrálták és akkor már teljesen kifejlett volt. Mindez azt jelenti, hogy 1832-ben vagy talán még korábban látta meg a napvilágot. Életének legnagyobb részét a kormányzói rezidencia kertjében töltötte, kiszolgálva 32 vezetőt.

Jonathan pályafutása során már jó néhány jelentős mérföldkövet megélt. Még fiatal volt, amikor az első embert lencsevégre kapták egy fényképen. Még nem állt az Eiffel torony, amikor a szigetre érkezett. Idősebb, mint az automobil, a telefon vagy a mozgókép.

A teknősöknél egyébként nem kirívó, hogy megélik a 100 éves kort. A korábbi korelnök 188 évesen hunyt el 1965-ben.

Jonathannak ugyan a látása és a szaglása már nem a régi, de még mindig élvezi az életet. Szeret a napon sütkérezni, három teknősbarátja: David, Emma és Fred jelentik a társaságát. Hetente egyszer kézből etetik, kedvence a káposzta, az uborka, a sárgarépa és az alma.