Öngondoskodás, új hobbik.

1959-ben az Amerikai Egyesült Államok vezető magazinja, a TIME egy hosszabb részt szentelt az öregedésnek. Ebben többek között tanácsokat adtak arra vonatkozólag, hogy miként lehet boldogan megélni az idősebb éveket is. Érdekes ezt a 60 éves cikket újraolvasni – ráadásul megállapíthatjuk, hogy a tanácsok még most is aktuálisak.

Íme, a 60 évvel ezelőtti tippek:

1. Készülj a pihenés éveire:

A legfontosabb dolog, hogy ne hagyjuk, hogy a kor hirtelen fejbevágjon minket. Fel kell készülnünk, szembe kell néznünk az idő múlásával, és azzal is számolnunk kell, hogy a gyerekeink felnőnek és kirepülnek.

2. Szélesítsük az érdeklődési körünket:

Az öregedés elkerülhetetlenül együtt jár a magánnyal (a gyerekeink kirepülnek, sajnos a házastársunk sem biztos, hogy túlél minket, és a barátaink közül is egyre többen távoznak majd). Ezért lényeges, hogy legyenek terveink, időben (akár most!) kezdjük el szélesíteni az érdeklődési körünket. Aki világéletében kétkezi munkát végzett, most örömet lelhet a szellemi hobbikban (olvasás, rejtvényfejtés), aki viszont értelmiségi pályán mozgott, most a kézügyességét fejlesztheti (horgolás, barkácsolás).

3. Fókuszáljunk a függetlenségre:

A boldog öregkorhoz meg kell tanulnunk az érzelmi függetlenséget.  E téren sokat segíthet a meditáció, de türelemre, önuralomra taníthatnak egyszerű dolgok is, például az origami. Jó ötlet a másfajta függetlenséget is fejleszteni: gondoskodjunk magunkról, tanuljuk meg intézni azokat az ügyeket, amik korábban nem mentek (pénzügyek, főzés, műszaki eszközök kezelése), hogy ne függjünk másoktól.

4. Tegyünk az egészségünkért:

A legtöbb krónikus betegség már a fiatalkor idején elkezd kialakulni. Ideje gondolnunk az egészségünkért, és tenni érte! Jöhet a rendszeres séta, kímélő torna, jóga, biciklizés, úszás. Figyeljünk arra, is hogy mi kerül a tányérunkra, és ha dohányzunk, fontoljuk meg a leszokást.

5. Hallgassunk a testünk változására:

Ne görcsöljünk rá a fiatalságra, mert nevetségessé válhatunk. Azért, mert valami még jól megy (mondjuk látjuk a betűket szemüveg nélkül), pedig már 50 évesek vagyunk, még ne higgyük magunkat 30-nak, és ne húzzunk tiniruhákat. Örüljünk ennek, de fogadjuk is el a testünk változásait.

6. Szerezzünk egészséges önbecsülést:

Ne vegyük magunkat semmibe, csak azért, mert megöregedtünk – ne érezzük feleslegesnek, haszontalannak magunkat!

7. Ne diétázzunk indokolatlanul:

Az emberek gyakran hiszik, hogy idősebb korban kötelező egyfajta diétát tartani. Nem muszáj, főleg, ha ez gyengít minket és kevesebb lesz az erőnk, mert csak salátaleveleken szédelgünk. Együk, amit szeretnénk, de mindig mértékkel és mindig figyelve a testünk jelzéseire.

(Nyitókép: Fortepan.hu 1959. Magyarország,Budapest V. Kossuth Lajos utca az Erzsébet híd felé nézve. Filmkocka Az én városom című filmből, rendező Mönich László, operatőr Szabó Árpád.)