A konyha egy fontos eleme otthonunknak, és ha nem megfelelően rendezzük el benne az eszközöket, valamint a fűszereket, akkor káoszos lehet benne a főzés. Ráadásul az élelmiszermolyoknak is táptalajt szolgáltatunk a rosszul tárolt alapanyagokkal. Hogyan tegyünk rendet tartósan a káoszban?

Tematikus elrendezés

Érdemes főzési csoportokra osztva tárolni az eszközöket és az alapanyagokat. Például sütemény sütéséhez legyen egy külön polc, ahol könnyedén megtaláljuk a sütőport és a cukrot is. Az olyan alapanyagokat, mint a már említett liszt, vagy tegyük jól zárható dobozba, vagy használjunk zacskólezáró csipeszeket. Nem kell nagy dologra gondolni, valójában egy sima ruhaszárító csipesz is megteszi. A húsok sütéséhez és főzéséhez is külön legyen fűszercsoport. A kedvenc fűszerkombinációinkat pedig érdemes szintén egy helyen tartani. Az alapvető fűszereket is jó, ha egy helyre rakjuk, lehetőleg úgy, hogy az kézre álljon. A só, a bors és az étolaj például tipikusan ilyen anyagok.

Dobjuk ki a lejárt anyagokat, tegyük félre azt, amiből több van

Ha már van vagy harminc fokhagymaporos zacskónk a fűszeresbe, akkor tegyük félre az épp feleslegeset és csak mindig egyet, maximum kettőt hagyjunk a fűszertartóba belőle. Az sem rossz ötlet, ha az olyan fűszereket, amiből sok van, egy nagy üvegbe öntjük. Azonban a sokféle fűszer ismétlődése nem jó megoldás, mert rengeteg időt vesztünk el azzal a főzéskor, ha nem átlátható a fűszerkészletünk. A konyhában hajlamosak vagyunk lejárt fűszereket és alapanyagokat is tárolni, ezért ha tartós rendet szeretnénk ebben a helyiségben, érdemes havonta egyszer felülvizsgálni a tárolt alapanyagok szavatosságát.

Keressünk praktikus tárolókat az apróságoknak

Például a dobozban kapható Nespresso és a Dolce Gusto kapszula pont két olyan gyakran használt dolog, amit ha a saját dobozában tároljuk, akkor rengeteg helyet elvesz. Ezért amikor megvesszük a kapszulákat, a legjobb, ha azokat valamiféle dobozba vagy más tárolóba rendezzük. Ezzel nem csak sokkal kiegyensúlyozottabb kinézetű pultot kapunk, de garantáltan nem kell kerülgetünk kávékészítés közben a kapszulás dobozokat. Ugyanez a helyzet a teákkal is. Habár ebben az esetben a teadobozok maradhatnak, hiszen azokat kevésbé használjuk olyan gyakran, mint a kávét. Azonban ha mániákus teázók vagyunk, itt is jobb, ha külön tárolókat, akár sima befőttesüvegeket fogunk be a teafilterekhez. Ezekben egyébként is frissebb marad a tea, mint a bontott dobozokban.

Tegyük a konyhát molylepkementessé

Minden olyan terméket, ami gabona vagy olajos mag alapú, rakjunk jól zárható dobozba, de minimum csipeszeljük a zacskókat. Az ilyen alapanyagokat pedig külön helyen tartsuk azért, hogy az esetleges molyfertőzés ne terjedten tovább. A legjobb, ha szigorúan külön csomagoljuk mindet, és egy erre kijelölt szekrénybe tesszük el az összes ilyen élelmiszert. Ha pedig teljesen biztosra akarunk menni, a tároló közelébe helyezzünk el egy élelmiszermoly-csapdát is.