Gombák segítik a komposztálást.

Hollandiában megtartották az első olyan temetést, amelynél ún. “élő koporsót” használtak, azaz egy olyan ládát, amely szerkezetét gombafonál építi fel. A ‘Living Cocoon’ (kb. ’Élő védőburkolat’) vázát micélium adja, amely a gombafonalak szövedéke.

Ez a koporsó a világ első “élő koporsója”, és most először vetették be élesben. Az elhunyt teste így komposzttá válik és visszakerül az élet körforgásába. Előállítása Bob Hendrikx nevéhez fűződik, aki a Delfti Műszaki Egyetem laboratóriumában dolgozott a projekten.

A koporsó segítségével a test kb. 2-3 év alatt lebomlik, míg egy hagyományos koporsóban ez nagyjából 10 évet vesz igénybe. A földbe kerüléstől számítva 30-45 nap alatt eltűnik maga a rendhagyó koporsó, amely egyébként ugyanúgy a megszokott méretben készül.

Hendrikx szerint a micélium a legnagyobb újrahasznosítója a természetnek, ez a megoldás pedig a lehető legtermészetesebb útja a temetkezésnek. Egyre többen ébrednek rá, hogy sok temetkezés mennyire környezetszennyező, elegendő, ha a krematóriumokra, lebetonozott felületekre, toxikus, le nem bomló anyagokra gondolunk. Bár sok helyen még mindig tabutéma, muszáj beszélnünk a kérdésről, zöld alternatívákat keresnünk úgy, hogy ne csorbuljon a végtisztesség.

A különleges koporsó már kapható, kb. 550 ezer Ft-os áron.