Megmarad az öröm.

A 49 éves Nina Ambrose teljesen kétségbeesett, amikor kiderült, hogy a karantén ideje alatt nem találkozhat édesapjával, Rogerrel, aki egy idősek otthonában él. A férfi az Alzheimer-kór miatt költözött januárban az intézménybe. Lánya nem sokat gondolkodott, a lezárások idején jelentkezett az otthonban, mint önkéntes koordinátor, hogy ne kelljen hónapokig a látogatások nélkül élnie. Április óta heti 3 alkalommal vállal ott műszakot.

Nina édesanyja nagyon hálás a lányának, számára is megnyugtató a tudat, hogy Nina minden héten többször tud a férfival lenni. A lány egyébként nagyon szereti az új munkáját, a lakókat és a személyzetet egyaránt. Sokat segít nekik abban, hogy kevésbé magányosnak, elszigeteltnek érezzék magukat. A nő megtapasztalja azt is, hogy minden demens betegnek más a története és az útja.

Roger korábban teherautósofőrként dolgozott és 12 éve szenved Alzheimer-kórban. Az utóbbi 6 hónapban sajnos nagyon sokat romlott az állapota. Mindez nagyon megnehezítette a család életét, korábban a lány és az apa között rendkívül szoros kötelék volt. Ráadásul a férfi volt az is, aki példát mutatott a lánynak önkénteskedésből, mivel nyugdíjasként szívesen vett részt különféle projektekben.

Nina annyira élvezi az új szeret, hogy azon gondolkodik, teljesen új munkába kezd gondozói-ápolói területen.  Örömmel énekel a lakókkal, megfigyelései szerint a zenének elképesztő pozitív hatása van a demens betegekre.  Rájött, hogy ő maga is nagyon sokat kap, ha adhat, ha másokat boldoggá tehet.

Roger nemrég lett 77 éves. Mivel a férfi szereti a művészeteket, Nina autókról, buszokról készült képekkel lepte meg, amiket víz segítségével az apa maga is ki tud festeni.

A történetet egyébként a londoni Empátia múzeum is kiválasztotta és bemutatta. Nina saját Instagramján dokumentálja Roger utazását azért, hogy segítsen másoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek. Nem kell lemondani az együtt töltött időről akkor sem, ha a beteggel már nehezebb kommunikálni. Nina minden héten elmondja ugyanazt a viccet édesapjának, és az apa minden héten szakad a nevetéstől. Ez is boldogság.

Képek: Nina Ambrose