Sokakat foglalkoztató kérdés, amiről érdemes beszélni.

Sok családnál és egyedülálló idősnél is kérdés ez, hiszen nagyon sok nem túl pozitív legenda terjeng az idősotthonokról. Bizonyára vannak valóban szélsőséges esetek, olyan is, ahol horror az élet, meg olyan is, ahol egy csoda, most mégis inkább egy átlag középvonalon haladva nézzük meg közelebbről a mellette és ellene szóló érveket.

Már önmagában az idősotthon felemlítése is kelt némi rossz érzést sok emberben. Mintha ez csak abban az esetben fordulhatna elő, ha valaki már magatehetetlen, vagy ‘nem kell’ a családjának, de ez azért korántsem így van! Vannak helyzetek, amikor igen is ez a legjobb megoldás mindenki számára!

Ha úgy nézzük egy jobb idősotthon olyan, mint egy egészségügyi szolgáltatásokkal kiegészített hotel vagy kollégium. Nem igaz, hogy tilos a kijárás vagy a bejárás! Az ott lakók bármikor kimehetnek kedvükre, ha arra fizikailag és mentálisan alkalmasak, ha nem, akkor segítséggel. A hozzátartozók is látogathatnak kedvükre, persze a mások nyugalmát nem megzavarva az otthonban.

Sokan azért húzódoznak előle, mert nehéz otthagyni a régit, a megszokottat. Az új környezet, új emberek, az új helyzet ijesztőnek tűnhet. Nézhetjük a pozitív oldalát is, méghozzá a társaságot. Sok idősebb embert a magány mardossa leginkább, így viszont van esélye új embereket megismerni, ráadásul a saját korosztályából is.

Vannak, akik a függetlenségüket féltik. A már saját kialakított életük és szabályrendszerük után nehéz beilleszkedni máshova. Viszont nem is feltétlen muszáj, hiszen sok helyen ma már saját lakrész van, de minimum saját szoba.

Az unalom miatt sem kell aggódni, programok, rendezvények, kábeltévé és internet is megtalálható a legtöbb otthonban. Fontosnak tartják, hogy kellemesen teljen az idő együtt, ezért a szórakozásról is szoktak gondoskodni, hogy mindenki találjon kedvére valót.

És az ár? Az függ az intézménytől, az igényelt szolgáltatásoktól, a kortól és egyéb tényezőktől is, de mivel törvényi szabályozás is van rá, így nem mehet egy bizonyos szintet túl az árszabás (elvileg). Érdemes aprólékosan tájékozódni az adott intézménynél, mire is számíthatunk!

Hogy kinek jelent ez a költözés jó megoldást, azt mindenki döntse el maga, de érdemes szem előtt tartani, hogy nem olyan rossz, mint a legendákban.