Gyerekeknek is adható.

A lándzsás útifű (kígyófű, kígyónyelvűfű) a népgyógyászatban régóta ismert tőrózsás növény, amely árokparton, utak mentén, réteken, legelőkön elterjedt.

Fő hatóanyaga az aukubin glikozid, de tartalmaz még polifenolokat, nyálka-poliszacharidokat, C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot, cinket is.

A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként, toroköblítőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések, sebek esetén.

Fotó: User:Syp /Wikimedia

Érdemes a levelét gyűjteni, mert teát, borogatást és szirupot is készíthetünk belőle. A köhögéscsillapító, nyák- és hurutoldó szirup jó szolgálatot tesz az őszi-téli megfázásos-náthás időszakban. Gyerekek is fogyaszthatják, megelőzésre is.

A sziruphoz forrázunk le 3 dl vízzel 1 maréknyi friss vagy szárított útifűlevelet és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A főzetet újfent forraljuk fel, majd kis lángon sűrítsük be, és keverjünk hozzá 150-200 g mézet. Naponta 1-2 evőkanálnyi fogyasztása ajánlott.

Rétegzéssel is készíthetünk szirupot, ehhez a begyűjtött, megmosott leveleket szárítsuk meg, majd vágjuk nagyjából centiméteres darabokra. A rétegezést úgy végezzük, hogy a leveleket kb. 2 ujjnyi vastagon tegyük az üvegbe, erre egy ujjnyi vastag cukorréteg kerüljön. A rétegeket addig pakoljuk egymásra, míg tele nem lesz az üveg. Tegyük az üveget napos, meleg helyre. Két-három naponta egy fakanál segítésével nyomkodjuk le. Néhány hét alatt a cukor feloldódik, a levelek összeesnek, ezt követően nyomkodnunk már nem, csak néha finoman megrázogatnunk szükséges. Kb. 6 hét alatt elkészül a szirupunk.

Receptötletek: