Hungarikum a csészében.

A kamillatea áldásos hatását senkinek sem kell bemutatni. Kortyolgatjuk, ha fáj a torkunk, ha nem jó a gyomrunk, vagy csak pihenésre vágyunk. A régóta ismert és használt gyógynövényből magunk is egyszerűen készíthetünk teát, sőt, ha a kertünkben akad hely, még a hozzávaló virágzatot is saját magunk termeszthetjük.

Az alföldi kamillavirágzat 2013 óta hungarikum. Magyarországon a kamillát mint gyógynövényt, először Meliusz Juhász Péter debreceni professzor említi meg 1578-ban Kolozsvárott kiadott Herbárium c. könyvében. A kamillát görcsoldó, epehajtó hatású növényként jellemzi. A népi gyógyászatban viszont ennél korábban, több évszázaddal ezelőtt felismerték a kamilla jótékony, gyógyító erejét. Hazánk egész területén vadon terem, jelentős termőállománya az alföldi szikes területeken van, tömegesen megtalálható a Tiszavidék szikes, vízállotta talaján, az úgynevezett szikfoltokon.

Hatása nagyon sokrétű: elsősorban gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású.

Alkalmazhatjuk fejbőrre, ekcémára, pattanásos bőrre, bőrpanaszokra, megfázásra, torokgyulladásra, menstruációs panaszokra, és fáradt kipirosodott szemre is a belőle készült főzetet. Gombaellenes, gyulladásgátló és antibakteriális hatása miatt sebgyógyításra is használható. A belőle készített forrázat nyugtató hatású, a kamillából készült kivonat pedig gátolja a gyomorban és bélrendszerben lévő fekélyek kialakulását, de alkalmazhatjuk puffadás, székrekedés esetén is.

Elsősorban teaként fogyasztjuk, de öblögetőszerként is ismert torokgyulladás esetén. Inhalálhatunk vele hörghurut vagy légúti megbetegedések esetén. Fürdőként alkalmazhatjuk aranyeres panaszoknál.

Gyulladt szemnél, kötőhártyagyulladás kezelésére is alkalmas. Ezt azonban csak gyógyszerkönyvi minőségű, megbízható forrásból származó kamillával érdemes kipróbálni, ugyanis az allergizáló növényekkel, kórokozókkal szennyezett növény veszélyes is lehet! A száj betegségei (pl. afta) esetén is bevethetjük.

Kamillafőzet készítéséhez forraljunk fel vizet, majd zárjuk el alatta a gázt. Amikor már nem forr a víz, akkor tegyünk bele 2 dl vízhez egy kávéskanál kamillavirágzatot. Fedjük le a teát, és hagyjuk 4-5 percig, de ennél tovább ne áztassuk. Használat előtt szűrjük le és langyosan fogyasszuk el.

Amennyiben inhalálni szeretnénk, egy tál forralt vízhez adjunk 2 teáskanál virágot, vagy 5 csepp olajat, majd a gőzt lélegezzük be. Fürdővízként elkészítve 4-5 csepp illóolajat érdemes adni a vízhez. Szájöblítésre egy csésze forrázatot alkalmazzunk, borogatásként gyulladt bőrfelületen alkalmazhatjuk, ehhez tegyünk kamillát egy mullkendőbe, forrázzuk le, majd 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.

A kertünkben könnyedén termeszthetjük, igénytelen növény.

Akár egy cserépben, dézsában is megél a balkonon. 35-40 cm magasra növő, egyéves gyógynövény. Napos helyre ültessük, a könnyű, homokos, semleges kémhatású talajokat kedveli. Augusztus végén-szeptember elején vessük a magokat. Fontos, hogy a csírázáshoz fényt igényel, ezért a friss vetést ne takarjuk be! A kinyílt virágzatot szüreteljük.