A vitaminok és ásványi anyagok jelentős szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

A kor előrehaladtával számos változás megy végbe a testünkben, ami a vitaminok és ásványi anyagok iránti szükségletünkben is megmutatkozik. Érthetően nem ugyanakkora dózisra van szüksége egy fejlődésben lévő kisgyermeknek, egy fiatal felnőttnek vagy a menopauzát megélő nőnek. Ezért kezdték a multivitaminokat már korcsoportokra bontani, de még ezek sem feltétlenül fedik le a személyes igényeket, bár közelebb állnak hozzá, mintha találomra szednénk táplálékkiegészítőket. Egy komplett vérvizsgálat segíthet kideríteni, hogy személy szerint kinek éppen miből van kevés a szervezetében, de a kor előrehaladtával a következőkre lesz nagyobb szüksége a testünknek:

D-vitamin és kalcium

Ezekre szükségünk van az egészséges csontozat miatt, különösen gyermekkorban és 50 felett. A téli időszakban kimondottan fontos, hogy pótoljuk a D-vitamint, ami segíti a kalcium felszívódását. Enélkül sajnos a kalcium tablettáknak nem sok hasznát fogjuk venni. Ugyanez igaz visszafelé is, a D-vitamin hiánya elkezdi a kalciumot kivonni a szervezetből, ami komoly problémákat okozhat.

Magnézium

Szerepet játszik a csontok, az idegrendszer, és az izmok megfelelő működésében, segítségével csökken a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Nem mellesleg energiával lát el és segít a koncentrációs képesség javításában.

B12-vitamin

Jelentős szerepe van a sejtek megfelelő működésében és a tápanyagok felszívódásában. Hiánya elindítja a kognitív hanyatlást és megnehezíti, hogy amit megeszünk, az valóban táplálja a testünket. Ha nem eszünk elegendő gabonafélét, gyümölcsöt, zöldséget, húsokat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket vagy halakat, akkor tabletta formájában kell hozzájutnunk.

Q10-koenzim

Rengeteget halljuk reklámokban, nem véletlenül. A Q10-koenzim termelődése 30 éves kor felett elkezd lassulni, így fontos a pótlása nem csak a bőrünknek, hanem az emésztésünknek és a szívünknek is.

Omega-3 zsírsavak

Fontosak a szemek, a bőr, a szív és a memória egészségének megőrzésében.

Ezekre különösen figyeljünk oda, ha vitamint választunk!

Forrás: Prime Women