Boldogságunk mértéke nagyjából az aktuálisan megélt életfeltételeink függvénye.

Bár nem egy egzakt tudomány a boldogság kutatása, mégis országos és világszinten is nagyon sokan foglalkoznak vele. Az egyik legismertebb közülük az ENSZ által elindított World Happiness Report, ahol nemzetközileg öt szempont szerint pontozzák a különböző országok boldogságszintjét:

  1. a GDP,
  2. a születéskor várható élettartam,
  3. az élettel való megelégedettség,
  4. a biztonságérzet, vagy bizalom (mennyire számíthatunk más emberek segítségére),
  5. az üzleti világ és a kormány korrupciója.

Ezen tételek összessége adja ki a végső eredményt, amivel rangsorolják egy nép boldogságszintjét. Általában a skandináv országok állnak a dobogó csúcsán, míg a magyarok valahol a 100. hely környékén szoktak megjelenni. Szerencsére ezen lehet változtatni, ugyanis a boldogságteremtés tanulható. A körülményeinken nem mindig tudunk változtatni, de a hozzáállásunkon igen.

Lássuk, mit leshetünk el más nemzetek mentalitásából a saját boldogságunk érdekében:

A japán ikigai

Ők úgy gondolják, hogy a célok, a tevékeny élet és a mértékletesség tesznek boldoggá. A sosem telepakolt pocak és a folyamatos aktivitás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kapcsolataikra, nagyon fontosnak tartják a nevetést és mások meghallgatását is.

A dán hygge

Amire nekik külön szavuk van, nekünk nehéz megfogalmazni, annyi mindent foglal magába. Röviden mégis úgy írhatnánk le, hogy ez életérzés, ami a meghittségről és a megelégedettségről szól. Kényelem, béke, nyugalom és jó társaság a boldogság kulcsa szerintük.

A svéd lagom

A svédeknek az ideális mérték és az egyensúly a boldogságuk egyik alapköve. Törekszenek a pazarló élet elkerülésére, inkább a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a környezetvédelem jegyében élik az életüket. Ez egyfajta harmóniát jelent, amiben a természet közelsége és megóvása is fontos szerepet kap.

A török keyif

Az öröm fontosságát hangsúlyozzák és a jelen pillanatban élést. Jelen lenni és megélni a pillanatot teljes egészében, őket ez segíti a boldogsághoz.

A hawaii ho’oponopono

A saját lelki békéhez való visszatalálást, a magunknak és másoknak való megbocsájtás képességét helyezik előtérbe. Az őszinte és nyitott kommunikációt hirdetik, valamint a negatív gondolatok és tettek magunk mögött hagyását.

Az afrikai ubuntu

Az összefogásra és csapatszellemre helyezi a hangsúlyt, mert senki nem létezhet teljesen függetlenül másoktól. Minden tettünk hat másokra és mások tettei is hatnak ránk, így ennek fényében az empátia, a szeretet és egymás tiszteletben tartása nagyon lényeges a boldogságunk szempontjából.

Ha mindezekből akár egy csipetet is sikerül elsajátítani, már sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és az életünkben!

Aki segítene felmérni a hazai boldogságszintet, az ide kattintva, egy anonim kérdőív kitöltésével hozzájárulhat a magyar boldogságtérkép felrajzolásához.