Hazánk a 48-dik helyen.


Megérkezett a 2019-e rangsor: a Bloomberg közzétette a világ legegészségesebb országainak listáját. Számos faktort vizsgálva rangsoroltak, összesen 169 országot besorolva. Nincs jó hírünk: Magyarország a 48-dik helyet szerezte meg, Uruguay és Omán közé ékelődve (csak összehasonlításként: Albánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia is előttünk végzett). Sovány vigasz, hogy az előző, 2017-es listához viszonyítva 4 helyet előre léptünk.

A jólét és fejlett gazdaság nem jelenti feltétlenül a lakosság jó egészségi állapotát, ahogyan ezt például az USA esetében is megfigyelhetjük (a listán a 35. helyet szerezték meg). Az általános egészségi állapot, a várható élettartam, a dohányzás is szempontok voltak, de az is számított, hogy milyen tiszta víz áll a lakosság rendelkezésérére, vagy milyenek a higiéniai feltételek.

Idén az első helyet Spanyolország szerezte meg, de a déli országok közül Olaszország is elégedett lehet.

Természetesen ott vannak a skandinávok az élbolyban, és a jóléti Svájc, valamint az egészséges táplálkozásáról híres Japán sem hiányhat.

  1. Spanyolország
  2. Olaszország
  3. Izland
  4. Japán
  5. Svájc
  6. Svédország
  7. Ausztrália
  8. Szingapúr
  9. Norvégia
  10. Izrael

Számos oka van Spanyolország jó helyezésének, az egyik fontos tényező, hogy itt a legmagasabb születéskor várható élettartam az EU-n belül (globálisan is csak Japán és Svájc előzi meg). A szakértők szerint 2040-re Spanyolországban lesz a legmagasabb a születéskori várható élettartam (86 év), őket majd Japán, Szingapúr, Svájc követi.

A mediterrán ország jól teljesít az egészség terén is: csökkent a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők száma, de kevesebb a daganatos megbetegedés is. Jól képzett orvosok, ápolók, hatékony prevenció, szakszerű csecsemő és idősgondozás lehet a siker titka.

Nem szabad elfeledkezni a táplálkozási szokásokról! Köztudott, hogy a két vezető ország, Spanyolország és Olaszország a zöldségekben és olívaolajban gazdag mediterrán étrendet követi.

Az amerikaiakat megdöbbentette a rossz helyezésük, és az okokat elemezve arra jutottak, hogy egyre nagyobb tényező a kétségbeesésből fakadó halál: nő az öngyilkossági ráta, az alkoholizmus, sok a kábítószer-túladagolással összefüggő eset. Nem beszélve arról, hogy a jóléti társadalmakban óriási probléma az elhízás (az USA-ban a lakosság mintegy 40 %-a túlsúlyos) és az ezzel együtt járó betegségek: a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, a daganatok. Döbbenetes, de az USA-t például az a Kuba is megelőzi, ahol jól kevesebb jövedelemből élnek az emberek – úgy tűnik, hogy mégis boldogabban és egészségesebben.

Forrás: www.bloomberg.com