Ideje a pozitivitásnak.

Egy tanulmány során 2000 felnőttet kérdeztek, az öregedéssel kapcsolatban és úgy találták, hogy többségük egyetért abban, hogy a napjaik rohanó világában az idős kor rendszerint negatív összefüggésben jelenik meg. Mintha az öregedés egyfajta káros, rossz velejárója lenne az életnek, annyira, tízből hatan inkább eltitkolják a korukat, mert nem szeretnének ez alapján negatív megítélésben részesülni. A mai társadalom túl nagy jelentőséget tulajdonít a fiatalságnak.

Pedig a válaszolók háromnegyede azt mondja, az öregedés nem olyasvalami, amivel állandóan harcolni kell, hanem egy lehetőség, hogy sokkal teljesebb és érzelmileg is egészséges életet éljünk.

Sőt, a többség azt látja, hogy az élet bizonyos területein javulás tapasztalható az évek számával, így például a magabiztosság és a családtagokkal való kapcsolat terén. A legtöbben úgy vélik, hogy sokkal teljesebbek, elégedettebbek a jelenlegi életükkel.

Egy felmérés (amelyet a Great Lakes Wellness Collagen megbízásából végeztek) arra jutott, hogy a megkérdezettek háromnegyede kevesebbet akar az öregedés elleni folyamatos hadakozással tölteni és ehelyett inkább olyasmivel foglalkozna, amit szeret.

A válaszadók kétharmada valójában fiatalabbnak érzi magát, mint amennyi – átlagosan közel egy évtizeddel fiatalabbnak.

Szerintük az öregedés 4 fő előnye a következő:

  • minden évben új dolgokat tanulunk magunkról és a világról,
  • sokkal több az élettapasztalatunk,
  • bölcsekké válunk,
  • sokkal nagyobb az önbizalmunk, a magabiztosságunk.

És hogy mi a titka az elégedett, boldog életnek az előrehaladottabb kor mellett? A 80% szerint az, hogy jobb a hozzáállásunk. Tízből heten úgy nyilatkoztak, hogy valójában megöregedni nem is olyan rossz, mint ahogy azt korábban gondolták, így sokkal könnyebben elfogadják a korukat is.