Erre kialakított ösvények.

Nem is fizikailag, hanem érzelmileg nehéz igazán a karantént, a bezártságot, az elszigetelődést elviselni, különösen az idősek, egyedül élők számára. Hiányoznak a gyerekek, az unokák, a nevetések, találkozók, beszélgetések, érintések. Hiszen tudjuk jól, hogy most a tiltólista élén a kapcsolattartás, az érintkezés áll.

Nos, az Izlandi Erdészetnek remek megoldása van a helyzet kezelésére: öleljünk meg egy fát! Sőt, nem csak javasolják, de gyakorlatilag meg is teremtik ahhoz a feltételeket, hogy a lakosság fákat ölelgethessen.

Amikor megölelünk egy fát, először a lábujjunkba kúszik be a jó érzés, majd végigfut a lábunkon, fel a mellkasunkon át a fejünkig hatol. A relaxációnak, stresszkezelésnek, feltöltődésnek remek alternatív útja ez.

Azontúl, hogy jól hangzik, valójában tudományosan is megalapozott a faölelgetés hatékonysága. Tudjuk, hogy a japánok már szinte külön tudományként kezelik az erdőben fürdőzést, mártózást (japánul: shinrin-yoku), amelynek jó hatása immár bizonyított is: a természetben eltöltött idő egyaránt előnyökkel jár a test és a lélek számára.

Izlandon a vadőrök a Hallormsstaður Nemzeti Erdőben már kis is alakítottak olyan utakat, ösvényeket, ahol az emberek biztonságosan, a járványügyi szabályokat betartva sétálhatnak a fák között és ölelgethetik azokat.

Ugyanúgy, ahogyan a világ számos országában, így például nálunk is felragasztott csíkokkal jelzik a boltokban a betartandó távolságot, úgy Izlandon is megfelelő jelzésekkel segítik az ajánlott társadalmi távolság betartását az erdőben.

A szakértők azt ajánlják, hogy merészkedjünk mélyebbre az erdőben, ne mindenki az első fát ölelgesse, hiszen ez a vírus terjedése szempontjából sem tanácsos. Nem lényeges, hogy a fa nagy és erőteljes legyen, bármekkora lehet, hogy érezzük az általa kifejtett hatást.

5 perc már elegendő, ha ennyit rászánunk a napunkból a faölelésre, az határozottan jót tesz. Persze ha több időnk akad, naponta többször is átkarolhatunk egy fát, rosszat nem teszünk vele. De napi egy „menet” akár napokra jobb kedvre deríthet minket!

Érdemes az ölelés közben behunyni a szemünket, kizárni a külvilágot, nekidönteni az állunkat a törzsnek és érezni a fa melegét és áramló energiáját.

Faölelésre fel!