Globális program.

Az erdők oxigén termelnek, élőhelyet biztosítanak, élelmet adnak, védik a vizeket, felüdülést kínálnak milliárdnyi élőlény számára a világon. Hihetetlen fajgazdagsággal rendelkeznek, állat- és növényfajok ezreinek nyújtanak otthont. Emellett segítenek Földünk klímájának szabályozásában.

Napjainkban sajnos folyamatosan pusztulnak a rengetegek. Különféle politikai és gazdasági érdekek irtják őket, tönkreteszik a talajukat, kivágják a fáikat. A fogyasztói társadalom még több pálmaolajat, papírt, marhahúst akar, ennek pedig ára van. Eltűnnek a fajok, kihalnak a bennszülött törzsek.

Dr. Jane Goodall világhírű etológus, környezetvédő aktivista viszont 85 éves kora ellenére sem pihen.

Goodall fáradhatatlanul dolgozik az élővilágért, a Földért. Nem az íróasztala mögül, hanem személyes jelenlétével, hihetetlen tevékeny napjaival, példamutatásával sarkall minket a cselekvésre.

Fotó: Gant By Morten Bjarnhof

A 2020-as Világgazdasági Fórumon bejelentette, hogy 5 millió fa ültetését fogja támogatni és segíteni a világban 2021-ben, különféle partneri együttműködések és szervezetek révén. Az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében futó kampány (1 Trillion Trees Campaign) nem kevesebb mint 1 trillió fa ültetését tűzte ki célul. A program keretében a fák helyreállítását vagy újraültetését biztosítják.

Jane abban reménykedik, hogy ezek az erőfeszítések esélyt adnak a Földünknek és a globális erdőknek a túlélésre.

A szerveződést különféle innovatív technológiák segítik, amelyek összekötik a világban tevékenykedő több ezer kisebb-nagyobb környezetvédő csoportokat, amelyek elkötelezettek a bolygó fásítása mellett. Ez a zöld globális közösség az elkövetkező 10 évben 1 trillió fa ültetését tűzte ki céljául. Ennek részeként, Goodall elnökletével már jövőre 5 millió fa ültetését célozza meg egy 60 országot érintő, fiatalokat bevonó program. A Jane Goodall Intézet ’Gyökerek és hajtások’ (Roots & Shoots) programja azt is segíti, hogy a fiatalok elkötelezett környezetvédő aktivistává váljanak.

Fotó: Brenda Mirembe

Dr. Goodall példamutató rajongója az állatoknak, az élővilágnak és a környezetnek. Szenvedélyesen tanít minket a sokadik X után is a megőrzésre, beosztásra, újrahasznosításra, védelemre. Az erdők különösen fontosak a bolygónk életében: vigyázzunk rájuk, óvjuk őket, ültessünk minél több fát. hiszen tudjuk, hogy nem csak a biodiverzitás fenntartásában van óriási szerepük, de a globális klímavédelemben is.

Kiemelt kép: Brenda Mirembe