Ha nem változtatunk az élővilággal kialakított kapcsolatunkon, annak katasztrofális következményei lesznek.

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő szerint azért rengette meg a világot a koronavírus, mert nem tiszteljük sem az állatokat, sem a környezetünket. A természetes élőhelyek túlhasználata miatt kerülhetett sor ilyen kaliberű világjárványra. Az ipari állattartás, a már az antibiotikumoknak is ellenálló kórokozók, a természetes élőhelyek pusztítása mind hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben egyre több állatról emberre terjedő betegség jelenjen meg, a klímaváltozásról nem is beszélve.

Szerinte ez az utolsó pillanat, hogy változtassunk. Hogy befejezzük a háborúskodást és az azzal járó pusztítást, hogy megváltoztassuk az értékrendünket. Le kell mondanunk a fölösleges dolgok felhalmozásáról és vissza kell szorítanunk az ipari állattartást a bolygó, a magunk és gyermekeink érdekében.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy segíteni kell az embereket felemelkedni a szegénységből, mert sokan kényszerből rombolják a környezetüket: nincs más választásuk a nyomorban, ha életben akarnak maradni.

A megújuló energiák támogatása, a pazarló életmód megszüntetése, a kapzsiság visszaszorítása, környezetünk védelme lenne az egyetlen esély, hogy megmentsük a még menthetőt – mindannyiunk érdekében.

Forrás: The Guardian