A szennyezett levegő a memóriára is hatással van.

Azt eddig is tudtuk, hogy vidéken élni jó, hiszen nyugodtabb az élet (általában), a környék csendesebb (nagy átlagban), a táj szépséges, a levegő friss. Azt viszont csak mostanában fedezték fel, hogy a várostól távoli életnek a szellemi épségünkre is megfizethetetlen hatása van.

Egy orvosi folyóiratban (The Lancet) megjelent tanulmány szerint nem mindegy a lakhelyünk, ugyanis aki autópálya vagy forgalmas út mellett lakik, 12%-kal nagyobb eséllyel fog idősként szembenézni a demenciával. A vizsgálat feltűnő kapcsolatot mutatott ki az autók által okozott szennyeződés és a memóriaromlással kapcsolatos zavarok (így pl. az Alzheimer-kór) előfordulásának gyakorisága között.

2001 és 2012 között, a kutatók postai irányítószámok és egészségügyi leletek összefüggéseit vizsgálták 6.6 millió lakosnál, Ontarióban. Kimutatták, hogy mindenki, aki a fő szennyezési forrástól (pl. egy autópálya) kevesebb, mint 50 méterre lakott, 7-12%-kal nagyobb eséllyel szenvedett demenciában. Minél közelebb és hosszabb ideig élt valaki egy zsúfolt út mellett, annál nagyobb volt a betegség kialakulásának esélye. Azok viszont, akik legalább 200 méterre éltek a forgalmas gócponttól, nem voltak nagyobb veszélynek kitéve, mint a kontroll csoport.

Egy tipikus amerikai nagyvárosban, mint amilyen Ontario, a felnőtt lakosság közel fele a forgalom és szennyezettség által veszélyeztetett területen él, és bizonyára nincs ez másképpen a világ többi országában sem, így hazánkban sem.

Bár a pontos összefüggések még nem ismertek, a tudósok nem látják tisztán, hogy a szennyezettség miként hat az agyra, azt már kiderítették, hogy a szennyeződésben található részecskék gyulladást okoznak az agyban, ami magyarázhatja azt is, hogy miért később alakulnak ki ezek a memória rendellenességek.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a közlekedésre akkor is a kevésbé forgalmas és telített mellékutakat használjuk, ha egyébként forgalmas, városi környezetben élünk. Ha pedig megtehetjük, költözzünk vidékre! Magyarországon egyébként a városi lakosság aránya kb. 70 %, a vidéken élők nagyjából 30%-ot tesznek ki a népességből.