Tilos a belépés!

A Chicken Orb (magyarul kb. Csirkegömb) már pár éve létezik, de csak újabban irányult rá a figyelem, miután néhány fotó és felvétel került fel róla a világhálóra. Komoly viták alakultak ki róla egy félreértés miatt, miszerint a fémdrótból készült kalitka arra való, hogy megvédje a pipiket a ragadozóktól, miközben azok mégis kapirgálhatnak, csipegethetnek az udvaron.

A baromfitulajok közül sokan kételkedtek a gömb hasznosságában, szerintük ez nem védi meg a tyúkot például egy róka támadásától. Olyan is akadt, aki szerint az állat bepánikol ebbe a ketrecbe zárva. Mások szerint a ragadozók csak még egyszerűbben felkapják és magukkal viszik az ínycsiklandó falatokat.

Az igazság az, hogy a csirkegömböt nem csirkepáncélként tervezték. Ha a gyártó honlapját megnézzük, akkor láthatjuk, hogy ez a szerkezet egyértelműen arra hivatott, hogy a tyúkokat visszatartsa attól, hogy a veteményesben vagy a virágágyásban falatozzanak. Egyszerűen megakadályozza, hogy olyan helyre menjenek, ahova mi nem szeretnénk.

Mindez nem szüntette meg a vitákat, még mindig sokan úgy vélik, hogy veszélyes és kegyetlen ötlet a csirkegömb, amelybe könnyen beakad a madár lába, szárnya vagy feje.

Hasonló elven működik egyébként a csirkealagút is. Ha azt szeretnénk, hogy az állatok ne egy szűkös helyen összezárva töltsék a napot, hanem megfelelően tágas, szabadon bejárható területtel rendelkezzenek, a számukra ideális megoldás lehet a saját kezűleg is elkészíthető csirkealagút. Remek eszköz ahhoz, hogy ne váljon a nagy gonddal karbantartott kertünk apró taposóaknákkal teleszórt csirketeleppé. A csirkék a számukra kijelölt hosszú ösvényen tetszésük szerint járhatnak-kelhetnek, kedvükre csipegethetnek. Az alagútrendszer további nagy előnye, hogy – ha úgy adódik – átköltöztethetjük a kert egy másik részébe.

Talán lesznek, akik épp így kapnak kedvet a baromfitartáshoz?