Ez már rég nem retró sátrazás!

Tegye fel a kezét, akinek a kempingezésről olyan emlékei vannak, hogy beázik a sátor fala, iszonyú kényelmetlen és kemény a föld, csípnek a szúnyogok és reggel a szomszéd sátorból átszűrődő csörömpölésre lehet ébredni!

Jó hírünk van, manapság már messze túlhaladt a Balaton tó parti retró-feeling, a kempingezés akár olyan kényelmes is lehet, mint egy szálloda.

Itthon is egyre népszerűbb és elterjedtebb a természetközeli pihenésnek az a formája, amikor a sátrazáshoz nagyon hasonlóan, de mégis sokkal komfortosabban tölthetjük az időt. Ilyenkor különféle alternatív megoldásokkal kialakított, egészen egyszerű házikók vagy jurták fogadják a vendégeket, egyszerre megadva számukra a természetközeliséget és a kényelmet.

Külföldön már egy ideje külön fogalomként létezik a vendéglátásnak ez a módja, glampingnak nevezik. A szó a glamour és a camping szavak összevonásából keletkezett (kb. ragyogó, menő kempingezést jelent).

Összegyűjtöttünk néhány itthon is létező példát, milyenek is ezek a helyek a valóságban. Nem az átlag magyar nyugdíjas pénztárcához szabottak, de ha sokat mondogatjuk, lehet, hogy a családtól ajándékba kaphatunk egy hosszúhétvégét a helyek valamelyikén!

A Mecsekben található Mókus-völgyben Mandy és Paul három, természetes és öko-stílusban kialakított egyedi házzal (köztük egy régi Csepel-teherautóból átalakítottal) várja vendégeit.

A főszezonban egy hét kb. 150 ezer Ft-ba kerül 2 főnek, és egyébként csak felnőttek jöhetnek, úgyhogy itt biztosan nem lesz hangos gyerekcsapat, akik megzavarják az ebéd utáni pihenőnket. Hogy kikre számítanak, azt jól jelzi a tény, hogy a honlap hollandul és angolul nyújt információkat.

Weboldal: mokusvalley.com

Az ország egyik legszebb részén, az Őrségben találhatók az 5 érzék házak.

A hagyományos apartmanok mellett az Őrimagyarósdon található birtokon akár ún. lombkorona házat, lebegő sátrat vagy ekhós szekeret is választhatunk szálláshelyül. A lombkoronaházban és a glamping sátorban még áram sincs, igazán nomád napoknak nézhetünk elébe. Itt egy éjszaka 2 főnek 25 ezer Ft. A lebegő sátor, az echos szekér és a pajta ingyenesen vehető igénybe a szállóvendégek részére! (A helyek függvényében.) Éjszakai neszek, csillagos égbolt: felejthetetlen élményben lehet részünk.

https://www.instagram.com/p/BVTAcuCF28m/?taken-by=oterzek

https://www.instagram.com/p/BViUUnilWuC/?taken-by=oterzek

Weboldal: www.orsegi5erzek.hu

Egészen kellemesnek tűnik a noszvalyi Nomád Hotel & Glamping, ahol különféle tematikus sátrak, jurta, lebegő konténerház és fából készült bungalók közül válogathatunk.

Itt parancsnoki sátor, jurta és buborék is rendelkezésünkre áll – utóbbi egy speciális, levegővel felfújt sátor. A gyerekes családokat máshol várják, így a kempingben zavartalanul pihenhetünk, kb. 15-30 ezer Ft/2 fő/éj áron.

Fotó: www.nomadhotel.hu
Fotó: www.nomadhotel.hu
Fotó: www.nomadhotel.hu

Weboldal: www.nomadhotel.hu

Három szintes luxusjurták bérelhetők a Homokhátságon, a Homoki Lodge-ban.

Ezek a jurták tényleg mindennel felszereltek, van klímaberendezés, tévé, saját zuhanyzó vagy hidromasszázs fürdőkád, de még padlófűtés is segít enyhíteni a hűvösebb éjszakák okozta kellemetlenségeket. A glamping a hagyományos sátras kempingezés élményét továbbgondolva a kényelmet és a luxust ötvözi a tradíciókkal. A nyitható üveg boltozat csodálatos kilátást ígér a csillagos égre. A luxusért persze a pénztárcánkba is mélyebben kell nyúlni: a 2 fős jurták 40-60 ezer Ft-ba kerülnek éjszakánként.

Fotó: homokilodge.com

Weboldal: homokilodge.com