Memóriajavítás.

A Sailuotong (SLT) egy gyógynövénykészítmény, amely a valódi ginzeng, a páfrányfenyő (ginkó) és a jóféle sáfrány drogjának standardizált kivonatát tartalmazza. A gyógynövénykeveréket egy régi együttműködés nyomán készítették a Nyugat-Sydney-i Egyetem és a Pekingi Xiyuan Kórház szakemberei. Az SLT-ről már bizonyítást nyert, hogy gyulladáscsökkentő antioxidáns hatással bír, de a programozott sejthalállal szemben is felveszi a harcot.

Kimutatták biztonságos használatát és lehetséges kognitív előnyeit is.

A vizsgálatot végző ausztrál kutatócsapat úgy véli, hogy a demenciát, amelynek előjele az MCI, az SLT használatával ki lehetne védeni.

Az MCI-t (enyhe kognitív károsodás) szellemi hanyatlás jellemzi, ideértve a memória- és gondolkodásbeli nehézségeket. Az MCI-vel élő embereknél ötször nagyobb is lehet a demencia kockázata.

A 12 hetes kísérlet 78 résztvevővel zajlott, akik 60 évesek vagy idősebbek voltak és mindegyiküknél korábban MCI-t diagnosztizáltak. A betegek véletlenszerűen vagy 180 mg SLT-t kaptak vagy placebót.

A pozitív eredmények szignifikáns javulást mutattak a logikai memóriában azoknál, akik az SLT-t kapták.

Ez a csoport jobb teljesítményre volt képes például a tervezés, mozgás, önkontroll, többlépéses utasítások követése esetén még akkor is, ha megszakították őket. A páciensek fókuszáltabbak maradtak a figyelemterelés és több feladat egyszerre végzése közben is.

Az eredmények szerint már egy viszonylag rövid (12 hetes) SLT kúra is támogatja az enyhe kognitív károsodásban élők memóriájának és gondolkodásának fontos aspektusait.