Fekvőtámasz vagy törökülés?

Valószínűleg minden embert foglalkoztat a kérdés, hogy mennyi ideje van még hátra. 3 egyszerű teszt segítségével közelebb kerülhetünk a válaszhoz. Akár otthon is elvégezhetjük őket, ha szeretnénk!

1. Jöjjenek a fekvőtámaszok!

Amennyiben aktív, középkorú férfi vagy, a legegyszerűbb a fekvőtámaszokból következtetni a várható legmagasabb életkorra. Egy 2019-es Harvardi Egyetemen készült felmérés szerint ugyanis azok a férfiak, akik legalább 40 fekvőtámaszt le tudnak nyomni, 96 %-kal kisebb valószínűséggel fognak szív- és érrendszeri betegségekkel küzdeni, azokhoz viszonyítva, akiknek még a 10 sem megy.

A kutatók 1104 tűzoltó adatait elemezték 10 éven keresztül. Ezalatt az idő alatt 37 szív- és érrendszeri problémával összefüggő esemény történt, de mindössze egyben volt érintett olyan férfi, aki több mint 40 fekvőtámaszt tudott csinálni.

Ez a teszt azonban csak a középkorú férfiak számára kidolgozott, az idősebb férfiakat és a nőket is kihagyták belőle. Szerencsére azonban léteznek már az ő egészségi állapotukat is felmérő gyakorlatok.

2. Fel tudsz menni a lépcsőkön?

Egy csapatnyi spanyol kutató lépcsőmászási tesztet fejlesztett ki, amely segítségével előre jósolható, hogy valaki valószínűleg rákban vagy szívbetegségben fog elhunyni. 13 000 résztvevőt vizsgáltak, mindegyikük diagnosztizáltan, vagy gyaníthatóan szívkoszorúér-betegségben szenvedett.

A résztvevőknek 4 emeletnyi lépcsőt kellett megmászniuk. Azok, akik ezt nem tudták megtenni, vagy megálltak közben, hogy levegőt kapjanak, vagy a korlátba kapaszkodtak, kétszer nagyobb eséllyel fognak meghalni rákos betegségben, vagy háromszor nagyobb eséllyel szívbetegségben a szakemberek szerint.

3. Meg tudod tartani az egyensúlyodat?

Egy brazil orvos, Claudio Gil Araujo Araujo dolgozta ki a tesztet, miután észrevette, hogy számos betege, különösen az idősebbek, gyakran küzdenek nehézséggel az egyszerű egyensúlymegtartásnál például olyan esetekben, amikor valamit fel akarnak venni a földről, vagy vagy fel akarnak állni egy székből.

Természetesen az is fontos, hogy a teszt egyszerű legyen. Ha drága felszerelésre, mérőeszközökre van szükség, akkor nem sok ember számára lesz elérhető. Így a leülés-felállás egyszerűen mérhető vizsgálata került kidolgozásra, amely pillanatok alatt elvégezhető és semmiféle eszközt nem igényel.

Kényelmes, laza ruhában álljunk a szoba közepére. A kezek, karok használata nélkül, óvatosan üljünk le törökülésbe. Ha elhelyezkedtünk, megint csak a kezek segítsége nélkül álljunk fel.

A tesztben 1-10 pontot kaphatunk (minden leülés 5 pont, felállás 5 pont). Minden egyes alkalommal, amikor a karunkat vagy a térdünket segítségként használjuk az egyensúly megtartásában, elveszítünk 1 pontot. Amikor megingunk, akkor fél pont levonás jár, és ugyanez a helyzet akkor is, amikor akadozva megy csak a gyakorlat.

Araujo több mint 2000 beteget vizsgált meg, 51-80 év közöttieket, és úgy találta, hogy azok az emberek, akik 8-nál kevesebb pontot érnek el, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 6 éven belül. A 3 vagy annál kevesebb pontot szerzők ötször nagyobb eséllyel fejezik be az említett időszakon belül az életüket.

Araujo módszerét csak az 50 év feletti pácienseknél dolgozták ki, így a fiatalabbak esetben nem ugyanezt jelentik az eredmények.

Forrás: www.mnn.com