Megnyugtató zöld.

Egy közelmúltban készített finn tanulmány szerint a városlakók egészségi állapotán rengeteget javít, ha rendszeresen töltenek időt egy közeli zöldben. A kutatók szerint kevesebb antidepresszáns, szorongáscsökkentő, álmatlanságra, asztmára vagy magas vérnyomásra szedett gyógyszer fogy, ha a lakosok hetente 3-4 alkalommal a zöldben időznek.

A finn tudósokból álló csapat szerint a városi zöldterületek felkeresése sokkal hasznosabb, mintha csupán a lakás ablakából néznénk a tengert vagy a parkokat. Már korábbi tanulmányok is bizonyították, hogy a természetnek történő kitettség jó tesz a testi-lelki egészségünknek.

A finn szakértők a városi zöld- és kékfelületek (vizek) számát vették alapul egy közösségen belül, majd összehasonlították a látogatások gyakoriságát és a rálátást az otthonokból, abból a szempontból hogy mutatnak-e összefüggést a vényköteles gyógyszerek használatával.

16 ezer véletlenszerűen kiválasztott városlakót vizsgáltak Helsinki, Espoo és Vantaa településekről. A felmérés azoktól a 25 év feletti lakosokról gyűjtött információkat, akiknek 1-km es körzetében kék és zöld területeket találunk.

A résztvevőket megkérték arra is, hogy a vényköteles gyógyszerek használatát jegyezzék fel – ezek olyan pirulák, amelyeket az álmatlanság, depresszió, magas vérnyomás, asztma kezelésére szednek. A gyógyszerszedés idejét tekintve 3 kategóriát állítottak fel: a múlt héten, a múlt évben vagy soha. A megkérdezettek beszámoltak arról is, hogy milyen gyakran töltenek időt vagy mozognak a szabadban a zöld területeken: a skála a soha-tól a min. heti ötször-ig terjedt.

A résztvevők feljegyezték, hogy rálátnak-e e zöld vagy kék felületekre az ablakukból és ha igen, milyen gyakran élvezik a látványt- ez a skála a néha-tól a gyakran-ig terjedt. A lehetséges befolyásoló tényezők – például a kültéri levegő szennyezettsége és a zaj, a háztartás jövedelme vagy az iskolai végzettség is számításba kerültek.

A kevesebb mint heti egy látogatást összehasonlítva a heti 3-4 alkalommal azt tapasztalták, hogy az utóbbi csoport 33%-kal kevesebb mentális egészségre ható gyógyszert, 36%-kal kevesebb vérnyomáscsökkentőt és 26%-kal kevesebb asztmakészítményt szedett.

A zöld területek felkeresésének hatása erősebben érződött az alacsonyabb jövedelműeknél, de általánosságban az összefüggés nem hatott rá a háztartás bevétele vagy az iskolázottság foka.

A finn városok viszonylag zöldek, azok, akik szeretnék élvezni a természet közelségét, viszonylag kis energiabefektetéssel elérik a parkokat, ligeteket. Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá azt, hogy a természet elérhetőségének egészségügyi előnyei miatt fontos, hogy minőségi zöldterületek legyenek a városokban, amelyeket aktívan használunk.

A tanulmány az Occupational and Environmental Medicine folyóiratban jelent meg.