1962. július 24-én került először adásba a Magyar Televízió tehetségkutató műsora.

Számos előadóművész, énekes, zenész, együttes, bűvész, humorista vagy épp versmondó szerezhetett ismertséget általa. Nem csak a fellépőknek nyújtott kiugrási lehetőséget, hanem a zsűri tagjai és a műsorvezetők is általa váltak igazán ismertté. A nézettség hamar maga mögé utasította még a híradót is, a ’70-es évekre az ország legnépszerűbb műsora lett.

A produkciót kezdetben  Horváth Győző,  aztán Megyeri Károly vezették, de később Antal Imre, Horvát János, és Gálvölgyi János is feltűnt a képernyőn.

A zsűriben szerepelt többek között Rábai Miklós, Pernye András, Major Tamás, Szinetár Miklós, Vásárhelyi László, Faragó Laura és Petrovics Emil is.

A műsor 1962-1996 között 10 évadot élt meg. Az első adásban nem csak a fiatal tehetségek, hanem az első drót nélküli, URH-adóként működő mikrofon, azaz a mikroport is debütált.

A vasúti kocsikat megformáló díszletbe ülhettek be a továbbjutók és útnak indult a karrierjük. Az első évad nyertesei Helsinkibe utazhattak a Világifjúsági Találkozóra (VIT), és a későbbiekben is a díjak közt szerepelt egy nyereményút.

Idézzük most fel a sikeres előadások pillanatképeit:

1962. Kern András és Pintér Gábor

Fortepan/Kotnyek Antal/20109

1968. Kincses Veronika, Bene Győző, a Mecsek táncegyüttes képviselője, Nagy Zsuzsa, Gálvölgyi János, Fenyő Miklós (Hungária együttes), Monyók Ildikó

Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Varga Zoltán/56006

1972. Mikrolied együttes, Herczku Annamária, Selényi Hédi és Várszegi Éva

Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Farkas Ida/56178

1972. Stereo együttes, az énekes Csepregi Éva

Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Farkas Ida/56333

1983. Forrás Csaba egyensúlyozó

Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Sárospataki Györgyi/26159

Nyitókép: Fortepan/Rádió és Televízió Újság/56180