Ártéri erdő.

Nem kell ahhoz feltétlenül messzire utazni, hogy a zöldben, fák és más növények között mozogjunk, sétáljunk.

Most egy új tanösvénnyel gazdagodott Budapest, mivel egy 7 állomásból álló természetismereti tanösvény készült el az Óbudai-szigeten.

A sziget ártéri erdeje 2022. január 1-én került védelem alá Budapest Főváros Közgyűlésének döntése értelmében. Ettől az időszaktól kezdve az értékes Duna menti élőhely helyi jelentőségű természetvédelmi területként biztosítja az itteni gazdag növény- és állatvilág hosszú távú megőrzését.

Az önkormányzati finanszírozásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által megvalósított fejlesztés méltó új tagja az elmúlt 12 évben kihelyezett tanösvényhálózatnak.

A tanösvényen az ismeretszerzést kihelyezett táblák biztosítják.

A gyerekek festmények segítségével ismerhetik meg a sziget leglátványosabb természeti értékeit, az olvasni tudó korosztály kérdezz-felek stílusban tájékozódhat egy-egy fontos természetvédelmi definícióról, vagy egyéb – szigettel összefüggő – kérdésről. A felnőttek pedig szöveges-fotós nagytáblákon olvashatják az ismeretanyagot, amelyen egyúttal egy térképvázlat is elhelyezésre került a teljes útvonalról, valamint az állomáshelyek elhelyezkedéséről.

Az útvonalat végig járó kiránduló megismerheti a sziget legfontosabb jellemzőit, a növénytani és állattani értékeket, a látogatással összefüggő íratlan szabályokat, az élőhelyre ható veszélyeztető tényezőket, valamint az ártéri erdők jelentőségét és a fővárosi ártéri élőhelyfragmentumok elhelyezkedését is.

Barangoljuk be a 7 állomásból álló tanösvényt egy kellemes kirándulás keretében!

Forrás és kiemelt kép: mme.hu