Amit ma megtehetsz…

Egy új tanulmány szerint, ha valakit szeretnénk egy feladat elvégzésére bírni, akkor a legjobb, ha nem szabunk határidőt. Ha viszont mégis szabunk, akkor záros időn belül tegyük. A hosszúra nyúlt határidő ugyanis csak a halogatást segíti. Ó, még van rá időm bőven… – ismerős, ugye?

Az új-zélandi Otago Egyetem tanulmányában a résztvevőket egy online kérdőív kitöltésére kérték, jótékonysági célokat szolgáló adománnyal kapcsolatban. A válaszra egy hét, egy hónap vagy korlátlan idő állt a rendelkezésükre.

Ha nem szabtak határidőt vagy egy héten belül várták a választ, akkor sok korai reakció érkezett. Viszont az egy hónapos intervallum hatására halogatni kezdték a választ a résztvevők és többen el is felejtették. A legtöbb és leggyorsabb válaszok akkor érkeztek be, amikor egyáltalán nem jelöltek ki határidőt.

Az eredményeket fel lehet használni minden olyan helyen, ahol valakitől választ vagy egy feladat elvégzését várjuk: munkahelyen vagy akár otthon, de különféle felmérésekben, kérdőívekben, adománygyűjtésekben is. Hiába próbálunk egymásnak a legjobb szándékkal segíteni, az emberek hajlamosak a kevésbé erős kötelezettséget elfelejteni vagy halogatni. Amikor azonban nem kapnak határidőt, mégis feltételezik, hogy van egyfajta elvárás és igyekeznek minél gyorsabban letudni azt.