Elő a távcsövekkel!

Nem csak a szenioroknak, mindenkinek fontos, hogy sok időt töltsön a szabadban, a friss levegőn. Szerencsések azok, akiknek kertjük van, számukra jó hobbi és móka lehet a madármegfigyelés is. Aki viszont lakásban él, az erkélyén láthatja vendégül a madarakat, de akár útnak is indulhat, hogy erdőn-mezőn hódoljon ennek a szenvedélynek!

A madármegfigyelés a vadonlesés egyik ága, amely során egyre mélyebb tudást szerezhetünk: nem csak észrevehetjük, de felismerhetjük és beazonosíthatjuk is az egyes fajokat.

Az amatőr madárlesők munkáját a szakemberek is nagyra értékelik, ugyanis gyakran épp ők azok, akik rábukkannak egy-egy ritka példányra, netán újonnan megjelent fajra. Sokat segítenek az információkkal a hazai madárfauna teljesebb megismerésében.

A madármegfigyelés aktív, hasznos és örömteli tevékenység, bármely korban elkezdhetjük.

Meditatív elfoglaltság, ami segít feltöltődni, relaxálni, inspirálódni és tartalommal megtölteni a mindennapokat. Ráadásul közben megdolgoztatjuk az agyunkat, javítjuk a memóriánkat és jót teszünk a szívünkkel is. Csökken a stressz, a mentális betegségek, a szorongás, a depresszió kockázata. A szabadban D-vitaminnal töltekezünk, a friss levegő javítja a hangulatunkat.

Nincs is szükség sok mindenre a madármegfigyeléshez, tekintsük át a legfontosabbakat:

A távcső nagyon hasznos eszköz (és nem csak azért, mert esetleg rosszabb már a szemünk, mint korábban). Ennek segítségével tudjuk az apró részleteket is megfigyelni és így biztosabban beazonosítani, hogy mit is látunk.

Az azonosításhoz nem árt, ha van egy madárhatározó könyvünk, de ha járatosak vagyunk a technikában, akár a telefonunkra is letölthetünk egy alkalmazást, ami segít a beazonosításban (senior.hu/hasznaljuk-okosan-a-telefonunkat-peldaul-madarak-azonositasara). Az biztos, hogy egyes rokon fajok között már olyan apró különbségek lehetnek, hogy egy komolyabb határozó segíthet csak, ha biztosra akarunk menni.

A madáretető a legjobb módszer arra, hogy a minél több madarat a kertünkbe, erkélyünkre, ablakunkhoz csalogassunk.

Amennyiben elkezdjük az etetést, ügyeljünk rá, hogy midig legyen utánpótlás, mert az állatok odaszoknak és keresni fogják a finom falatokat. A madarak nem egyforma táplálékot igényelnek, ezért kínáljunk változatos eleséget számukra (zabkorpát, magvakat, almát, mazsolát), így többféle faj fogja látogatni az etetőket. A legjobb, ha az etető könnyen tisztán tartható és úgy helyezzük el, hogy mókus, macska ne zavarja a csipegetőket.

Érdemes egy madárfürdetőt és -itatót is beszerezni, nyaranta szívesen keresik fel a kertünk madarai.

Ráadásul szép, mutatós is egy sekély kerámia vagy öntöttvas tál. Rendszeresen tisztítsuk, hogy elkerüljük az algásodást, koszolódást, télen pedig ügyeljünk rá, hogy ne fagyjon meg benne a víz.

Érdemes feliratkoznunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírlevelére (www.mme.hu), mert így folyamatosan képben lehetünk a madártani hírekkel kapcsolatban és segítséget is kaphatunk a kerti vendégek beazonosításához.

Amennyiben kedvet kapunk nem csak a kertünkben leskelődni, de akár az erdőben, a mezőn is megfigyelni a madarakat, mindenképpen szerezzünk be a kirándulásokhoz vízhatlan, kényelmes öltözéket, egy jó cipőt, esőkabátot, fejfedőt. A nyári megfigyeléshez legyen nálunk sapka, védjük a szemünket napszemüveggel. Ne hagyjuk otthon a szúnyog- és kullancsriasztó spray-t sem, és mindig úgy induljunk útnak, hogy van nálunk némi enni-, innivaló és feltöltött mobiltelefon.