Sötét percek.

Mindenki ismeri Jónás bibliai történetét: a hírnököt egy óriási cet nyelte le. A hihetetlennek tűnő esemény most szinte megismétlődött, a modern kori Jónás története szerencsés véget ért.

Június 11-én egy 56 éves amerikai férfi, Michael Packard egy óceánparti strandon merült. Búvárkodott, homárokat keresett. Aztán egyszer csak, mintha egy akciófilmbe csöppent volna, egy hatalmas tengeri szörny szájában találta magát.

„Hirtelen egy hatalmas lökést éreztem és a következő dolog az volt, hogy teljes sötétségben találtam magamat. Éreztem, hogy mozgok és hogy a bálna a szája rágóizmaival szorít.”

A búvár első gondolata az volt, hogy egy cápa kapta be. Bár gyorsan rájött, hogy egy bálna szájába került, a túlélési kilátásai így sem tűntek biztatónak.

Eközben az állat is kényelmetlenül érezte magát. A púpos bálna étrendje általában halakból, krillből, apró tengeri élőlényekből áll. A tengerbiológusok szerint az esemény legvalószínűbb magyarázata az, hogy teljesen véletlenül szívta be a gyanútlan embert, miközben táplálék után kutatott. Az emlős hatalmasra tudja a száját nyitni, szinte kiakasztja az állkapcsát és a víz is meglehetősen zavaros ebben az öbölben, amiben nehéz látni.

Vélhetően baleset történt. A bálna minden bizonnyal ugyanúgy szabadulni akart a kellemetlen helyzetből, mint az áldozat. Nagy sietséggel a felszínre úszott, ahol gyorsan visszaköpte áldozatát a sós vízbe.

Az egész közjáték kevesebb, mint egy percig tartott. de ez elegendő volt ahhoz, hogy Packard előtt leperegjen élete filmje. A bálna szájában csak a 12 és 15 éves fiaira tudott gondolni, úgy érezte, hogy itt a vég.

Noha a férfi komolyabb sérüléseket szenvedett, kificamodott a térde és károsodtak a lágyszövetei, ahhoz képest meglehetősen jó állapotban élte túl a balesetet, hogy egy 25 tonnás tengeri emlős kapta be. A kórházban már boldogan mosolygott a modern kori Jónás a felvételeken.