Megbecsülés.

A Cafe Joyeux terjeszkedik: már New York-ban is kávézhatunk ebben a különleges kávézóban. 15 európai egység után immáron a tengerentúlra is megérkezett az a bájos és népszerű vendéglátóhely, ahol az alkalmazottak nem átlagos emberek.

Az Amerikában megnyílt Cafe Joyeux munkavállalói ugyanis szellemi és fejlődésbeli hátránnyal indulnak, mivel valamilyen fogyatékossággal, megváltozott képességgel élnek. Fantasztikus látni, ahogy itt magukra találnak, fontos feladatot kapnak, akár Down-szindrómával, akár autizmussal élik a mindennapjaikat. Olyan sokszor ütköznek elutasításba, hogy számukra óriási élmény itt dolgozni. El lehet képzelni, hogy milyen nagyszerű érzést jelent nekik, hogy itt számítanak rájuk, ráadásul fizetést is kapnak a munkájukért.

Az egy francia társadalomkutató által alapított kávézóhálózat immáron 15 üzlettel működik Európában és most megérkezett az első kávézó az Egyesült Államokba is.

Csak Franciaországban 700 000 autisztikus spektrumzavarral diagnosztizált és 65 ezer Down-szindrómás ember él. Őket kétszer-háromszor olyan erősen sújtja a munkanélküliség, közülük mindössze 0,5% az, aki ténylegesen el tud helyezkedni és állással rendelkezik.

Ezzel az innovatív megoldással az egyenlőtlenségeken kívánnak faragni. 2017-ben nyílt meg az első kávézó, azzal a nem titkolt céllal, hogy érzékenyítsen is, azaz megnyissa a emberek szívét, egy harmonikusabb, elfogadóbb társadalom felé. Az alkalmazottakat képzik, tanítják és így ugyanolyan értékes munkát tudnak végezni, mint bárki más.

Kiemelt kép: www.facebook.com/cafejoyeux