A hazai fenyőfa ára csak minimálisan emelkedik idén.

November közepén megkezdődött a karácsonyfának szánt fenyők vágása Zalában. Bár a járvány alaposan felforgatta az életünket, a szakember bíznak benne, hogy mindez nem befolyásolja a vásárlási kedvet, idén is hazavisszük a kisebb-nagyobb fákat az otthonukba.

Jó hír az, hogy csak kis mértékben emelkedhet idén a belföldön termesztett, karácsonyi fenyő ára, ugyanakkor a nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt 10-15 százalékkal is drágulhat.

Így várhatóan a lucfenyő méterenként 3000 forintba, az ezüstfenyő 4000-5000 forintba, a nordmann pedig 6000 forintba kerül majd. Az értékesítés nagyrészt faiskolai árudákban, közterületeken és online történik. A Magyar Díszkertészek Szövetsége felhívja a figyelmet, hogy célszerű a fákat kertészeti árudákban, őstermelőktől megvásárolni, mert az ott árusított növényeket decemberben vágják ki, ezért tartósak és szépek. Aki mini fenyőt keres, az elsősorban a virágboltokban, bevásárlóközpontokban, barkácsáruházakban nézzen körbe.

Magyarországon mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyékben. Hozzávetőlegesen 400-500 hektáron nevelt fenyőfát adnak el ilyenkor decemberben, amiket 5-10 évig nevelgetnek, mielőtt kivágásra kerülnek. Egyes településeken szinte a lakosság egésze „fenyőzik”.

A fák kitermelése november közepétől kezdődik, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az export követ. Olaszországba változatlanul a lucfenyőt szállítják a termesztők, a környező országokba, a román és szlovák piacra pedig vegyesen kerülnek a fajták. Importként főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége 500-600 ezer darabot tesz ki.

A nordmann fenyő iránti, évek óta erősödő keresletre válaszul az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek ilyen fajtát a magyar gazdálkodók is. Az ezüstfenyő az utóbbi években ismét kedveltté vált, a hagyományos illatot keresők pedig változatlanul a lucot választják.

Forrás: www.mti.hu