8 tanács a megelőzéshez.

Minden évben támad az influenza: a rettegett vírusos betegség leginkább a krónikus betegeket, 65 év felettieket és legyengült immunrendszerrel rendelkezőket veszélyezteti. Bár az emberek többsége különös probléma nélkül túlesik a fertőzésen, a veszélyeztetett csoportba tartozók nagyobb kockázatnak vannak kitéve – esetükben súlyos szövődményekkel, akár halállal is végződhet a betegség.

Ráadásul egy friss kanadai kutatás szerint az influenza növeli a szívroham kockázatát is az idős embereknél, ugyanis a szívkoszorúerek duzzanatát vagy gyulladását idézheti elő, ettől leválhat az érfalak lerakódása és az ér elzáródhat.

Mit tehetünk, hogy idén elkerüljön minket az influenza?

1. Oltás

Az oltást mindenképpen ajánlják a szakemberek a 60 év feletti korosztálynak. Segítségükkel elkerülhető a fertőzés, vagy mérsékelhetőek a tünetek (bár az oltottság ellenére is elkaphatjuk a betegséget, a védelem nem 100 %-os).  A 65 évnél idősebbeknek különösen tanácsos az oltás, mert könnyebben alakulnak ki nálunk szövődmények.

Már a késő őszi időszakban érdemes beoltatni magunkat, azonban még januárban sem késő beadatnia az év végén elmaradt védőoltást. A védettség kialakulásához kb. 2 hétre van szükség.

Az influenzavírusoknak nem csak egy típusa, törzse létezik, ráadásul minden évben mutációk is kialakulnak – ezért kell évente oltást kapni, hogy az éppen terjedő változat ellen léphessünk fel.

Magyarországon az influenza elleni védőoltást a háziorvosunktól lehet kérni, a rizikócsoportba tartozók, így például a 60 év felettiek térítésmentes vakcinára jogosultak.

2. Alapos kézmosás

A kórokozók gyorsan és egyszerűen terjednek, akár 8 órán keresztül fertőzőképesek maradnak az asztalon, munkapulton, kilincsen megpihenve. Ezért fontos, hogy minél gyakrabban mossunk kezet – amikor kintről bejövünk, vagy emberek közül érkezük haza, akkor mindenképpen! A kézmosás alapos legyen, szappannal történjen. A kezünkkel ne nyúlkáljunk a szemünk, az orrunk és a szánk környékére! A törölközőnket is cseréljük minél gyakrabban!

3. Tartózkodjunk minél többet a szabadban!

A friss levegő nem csak az immunrendszerünket segíti, de oxigénnel telíti el a tüdőnket is, élénkíti a vérkeringést. Ha sokat vagyunk a szabadban, eleve ellenállóbbak leszünk. A hideg szezonban ne a zsúfolt helyeken tartózkodjunk (pl. bevásárlóközpont, tömegközlekedés), hanem iktassunk be sétát a parkban, hétvégén menjünk kicsit az erdőbe, kávézzunk a teraszon, erkélyen. Még jobb, ha a levegőn egy kis mozgást is végzünk: kocogunk, biciklizünk, nordic walkingozunk, a kertben tevékenykedünk. Öltözzünk közben melegen, rétegesen!

4. Pihenjünk eleget!

A pihentető, kellő mennyiségű alvással sokat teszünk az egészségünkért! Egy tanulmány szerint azok, akik kevesebb, mint 7 órát alszanak naponta, háromszor gyakrabban kapnak el légúti fertőzéseket, mint azok, akik 8 vagy több órát szundikálnak.

5. Táplálkozzunk egészségesen!

Az étkezés kulcsszerepet játszik abban, hogy milyen a szervezetünk állapota. Nem a mennyiségi, hanem a minőségi táplálkozásra kell törekedni: minél kevesebb feldolgozott étel, friss, színes gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonák. Nagyszerű az immunrendszer erősítésére a fokhagyma, a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a fekete retek. Igyunk sok folyadékot: vizet, gyógyteákat!

6. Figyeljünk a személyes higiénére!

Ehhez hozzátartozik az is, hogy minden orrfújáshoz használjunk külön papír zsebkendőt, amelyet használat után azonnal dobjunk a szemetesbe. Orrfújás és tüsszentés után is mossunk kezet.

7. Fertőtlenítsük a gyakran használt tárgyakat!

Egy munkahelyen is ott tenyésznek a vírusok: a közös konyhában, a kilincseken, a számítógép billentyűzetén. Ha lehet, töröljük át mindennap ezeket a tárgyakat fertőtlenítőkendővel.

8. Szellőztessünk minél gyakrabban!

Cseréljük a helyiségekben a levegőt rendszeresen, engedjük be a frisset a használt helyett otthon és a munkahelyen egyaránt.