Elképesztő életutak.

A bűvös egy évszázad: az alábbi hírességek nem csak hogy elfújták már a 100 gyertyát a szülinapi tortájukon, de közöttük olyan is akad, aki még aktív, vagy rendszeresen megjelenik itt-ott!

Kirk Douglas (1916. december 9.)

A legendás Spartacus már jócskán 100 felett van, de ez nem tartja vissza attól, hogy ne kísérje el fiát Hollywoodba, ha az éppen csillagot kap. Kirkről időnként megjelenik egy-egy fotó, ahogy a dédunokájával játszik vagy szülinapot ünnepel. A fehérorosz származású, de már Amerikában született matuzsálem a haditengerészetnél szolgált, mielőtt színészkedni kezdett.

Fotó: commons.wikimedia.org

Olivia de Havilland (1916. július 1.)

Az amerikai színésznő Tokióban született. Bár két Oscar-díjat is bezsebelt, leginkább az Elfújta a szél Melanie Hamiltonjaként emlékezhetünk rá. Utolsó szerepét 72 évesen játszotta.

Fotó: commons.wikimedia.org

Herman Wouk (1915. május 27.)

Amerikai Pulitzer-díjas író. Legismertebb műve a II. világháború idején játszódó Zendülés a Caine hadihajón.

Fotó: en.wikipedia.org

Norman Lloyd (1914. november 8.)

Igen, ez az úriember már 104 éves is elmúlt, de fittyet hány a korára, övé a „Hollywood legidősebb aktív színésze” cím is. Már az 1930-as évektől kezdve a szórakoztatóiparban dolgozik. Nagyon sikeres karrier áll mögötte, Orson Welles-szel, Hitchcockkal is dolgozott, sőt rendszeres teniszpartnere volt Charlie Chaplin.

Fotó: commons.wikimedia.org

Julie Gibson (1913. szeptember 6.)

A 105 éves amerikai színésznő az 1940-es években élte virágkorát. Pályája énekesnőként indult, mielőtt filmekben kapott volna szerepet. Legismertebb színre lépése a Lucky Cowboy c. filmben volt.

Fotó: imdb.com

Sajnos Magyarországról nem ismerünk 100 feletti színészt, idén vesztettük el 103 éves korában Gyulányi Eugéniát, a legidősebb magyar színésznőt (1915. március 15. – 2018. október 10.). Nem csak színpadon, filmekben is játszott, sokszor Gyulányi Éva néven.