Vidéki élet a kirakatban.

Marie Antoinette, Franciaország utolsó királynéja önző, erkölcstelen, pazarló életmódjáról vált híressé. Hiába volt az országa nehéz helyzetben, még a legszűkösebb időkben is két kézzel szórta a pénzt, ruháinak, ékszereinek se szeri, se száma nem volt. Amikor a népnek nem jutott kenyér, ő lisztparókában pompázott, teljesen érzéketlen volt az alattvalók problémáira.

A növekvő polgári ellenállás közepette is képes volt egy extravagáns projektbe vágni. 1783-ban egy hameau-t, azaz egy díszfalut építtetett. A hameau rendkívül népszerűvé vált a 18. századi francia arisztokraták között, természetesen a királyné is szeretett volna egyet magának: egy menedéket, ahova elszökhet a nyomás alól.

Fotó: Alex Drop/Flickr
Fotó: Alex Drop/Flickr

A ’Hameau de la Reine’ 1788-ban készült el. Mindenféle kötelező elemet tartalmazott: volt benne rét tóval és patakkal, illatos bokrok és virágok közt megbúvó Szerelem temploma egy szigeten, nyolcszögletű kilátótorony, műbarlang és látványos lépcsősor. Természetesen számos kúria, nyaraló is épült a birtokon, sajátos funkcióval. Helyet kapott itt farmház, tejüzem, galambdúc, istálló és malom is. Minden épülethez tartozott kert, virágoskert vagy gyümölcsös is.

Fotó: Pierre Metivier/Flickr

Marie Antoinette és barátai ideérkezve pásztorlánynak, tejesasszonynak öltöztek, ugyanakkor továbbra is a királyi életmód luxusa vette őket körbe. Egy csapat valódi parasztot alkalmaztak, akik foglalkoztak az állatokkal és a farmmal, zöldségeket és gyümölcsöket termesztettek. A királyné néha maga fejte a teheneket, hogy belekóstoljon a paraszti létbe. A mendemondák szerint mielőtt megérkezett, a kecskéket mindig megfürdették és felszalagozták. Tökéletes volt a vidéki idill látszata.

Fotó: Guido Andolfato/Flickr
Fotó: Rolf E. Staerk

Marie Antoinette gyakran meghívta a királyt és az előkelőket kerti mulatságokra. Büszke volt az innen kikerülő termények frissességre. A helyet kerítés és fal határolta, tökéletes intimitást biztosított.

Fotó: H-AB Photography

Maria Antoinettet-t végül utolérte a végzete. A nagy francia forradalomban letartóztatták és halálra ítélték. 1793-ban lefejezték.

Fotó: Chris Goldberg/Flickr
Fotó: Chris Goldberg/Flickr

A Hameau de la Reine nagy része napjainkban is létezik Az egyik tejüzemet ugyan lerombolták, a bálteremként funkcionáló istálló pedig megsérült a francia forradalom idején. A megmaradt épületeket viszont helyreállították és az 1990-es évek végén megnyitották a nagyközönség előtt.