Sokszor negatív irányba torzítunk.

A Dove egy nagyon érdekes kísérletben bizonyította, hogy mennyire szigorúak magukhoz – főként – a nők. Egy törvényszéki fantomkép rajzolót kértek fel, hogy készítsen portrét az alanyokról a saját elmondásuk szerint egy függöny mögül, majd ugyanazt az embert rajzolja le egy külső szemlélő elmondása alapján. A két portré között látványos volt a különbség. A szöveges jellemzés alapján mindenki kövérebbnek, csúnyábbnak, nyúzottabbnak írta le magát, mint a valóság, szemben a kívülállókkal, akik sokkal reálisabb képet rajzoltattak.

Az eredmény mindenkit meglepett, a hölgyek a képeket látva szembesültek azzal, hogy mennyire kegyetlenül ítélik meg saját magukat. Az átlagember hajlamos eltúlozni a saját hibáit, sokkal tragikusabbnak gondolja a külsejét, mint amilyen az valójában. A külső szemlélők viszont nem elégedetlenek, ők a sima megfigyelésükre hagyatkoztak, amikor jellemzést adtak, így a portrékon is inkább a pozitív vagy átlagos tulajdonságok domináltak.

Szóval, aki nagyon elégedetlen a külsejével gondolkodjon el rajta, hogy tényleg olyan rossz a helyzet, vagy csak ő látja annak, mert mások szerint mégis szép?