Szimbóluma a megújulásnak.

A Puerto Rico partjainál található aprócska sziget, Vieques nevezetessége egy hatalmas, elegáns gyapotfa. A szigeten korábban cukorültetvény működött, majd az USA fennhatósága alatt bombázóhelyként használták.

A fa, ahogyan a helyiek nevezik ’La Ceiba’ korát 300-400 évesre becsülik.

Fotó: Kst447/Wikimedia Commons

Olyan, mint a közösség lelke, alatta gyakran összegyűlnek a helyiek, népszerű piknikező hely. Azonban 2017-ben szörnyű hurrikánok pusztították a vidéket, Irma és Maria alaposan megtépázták az élővilágot. A nagy parkban álló fát védik, de az ilyen intenzív, vad szelektől semmi sem tudja megóvni. A hurrikánok alaposan helyben hagyták, letarolták a vidéket.

A pusztítások után úgy tűnt, hogy a fa sem élte túl a csapásokat.

Fotó: Jay Sturner from USA/Wikimedia Commons

Azonban szerencsére nem így lett, a természet ismét győzedelmeskedett: a fa kivirágzott, él és büszkén hozza leveleit. Vannak tartalékai, nem adja fel, van még honnan merítenie. A lakosok örülnek, és velük örülnek a méhek, a lepkék, a kisebb-nagyobb állatok, amelyek a fából táplálkoznak, rejtekhelyein élnek, árnyékában hűsölnek.

A lakosok a virágzást az újjászületés szimbólumának tartják. Ez a növény most nekik is erőt ad az újrakezdéshez, az élet folytatásához. A gyapotfa egyébként Puerto Rico nemzeti fája, az istenek lányaként tisztelik.