Van helyed.

Egy jó tanár nem csupán tanít, de az életre is felkészít. Vannak olyan mesterek, akikre egész életen át elkísérnek, nem személyesen, hanem mindazzal az útravalóval, amit tőlük kaptunk.

Ilyen nagyhatású tanító Dan Gill: a férfi Nem Jersey-ben, egy általános iskolában dolgozik. Társadalomtudományokat oktat a nebulóknak és nem csupán száraz tankönyvi anyagot ad át, de valódi értékeket.

Az 52 éve a pályán lévő férfi nagyon komolyan veszi a lehetőséget, hogy többet adhat a diákoknak, mint tényszerű ismereteket. Az egyik fő feladatának tartja, hogy az összetett dolgok értelmét is megvilágítsa számukra, például szimbólumok segítségével, amikkel a gyerekek jól boldogulnak.

Dan évtizedek óta üresen tart egy széket a tanterem közepén. Az 1980-as években, amikor az emberi jogokról és Martin Luther Kingről beszélt a diákoknak, megosztott egy személyes történetet is velük. A mélyen felkavaró eset vele és barátjával történt az 50-es években.

A 9 éves Gill és legjobb barátja, a fekete Archie egy szülinapi buliba mentek Gill New Yorki társasházában. Amikor csengettek, kijött a szülinapos anyukája és azt mondta, hogy nincs több szék. Gill zavarba jött, azt mondta, hogy a földre ülnek, vagy szereznek még széket, de az anya megismételte, hogy nincs több szék. Végül a fiúk rájöttek, hogy Archie nem szívesen látott vendég és mindketten könnyek között elkullogtak.

Ez az oka annak, hogy Gill egy széket tesz az osztályterembe: bárki, aki betér, üdvözölve van. A szék egy szimbólum: Gill azt tanítja a gyereknek, hogy vállaljanak felelősséget azért, ahogy a társaikkal bánnak. Nem mindenki lesz elnök vagy szenátor, de ha mindnyájan kellő gondot fordítunk arra, hogy miként törődünk másokkal, akkor ez a hely egy jobb világ lesz.

Gill egyébként éppen azért költözött Montclairbe, mert az ottani Glenfield Middle School élen jár a küzdelemben: modellintézmény a szegregáció felszámolására, fókuszba helyezve a művészeteket.

Gillnek van még terve: hamarosan egy könyvet írt, Archie-nak dedikálva, aki tavaly hunyt el, a címe pedig ez lesz: Nincs több szék.

A kiemelt kép illusztráció.