Életünk minden szakaszában igazodik hozzánk.

Minden változik. Mi magunk is változunk: alakul az életünk, a szokásaink, az igényeink. Eközben vajon miként igazodik hozzánk a lakásunk?

Az építész Mark Siddall „örök otthon”-nak nevezi azt az otthont, amely az életünk minden szakaszában képes kiszolgálni minket. Mark az Egyesült Királyságban dolgozik, ahol sokan önmagunk építkeznek egy üres telekre. Most egy a lakástervezést segítő honlappal karöltve gondolta végéig, hogy mindez miként valósítható meg a gyakorlatban.

Az „örök otthon” nem pusztán arról szól, hogy ugyanabban a lakásban öregedünk meg, de arról is, hogy olyan életteret tervezünk, amely örömmel tölt el bennünket a különböző életszakaszokban.

Egy lakás nem pusztán nekünk és a gyerekeknek épül. A megfelelő törődés és odafigyelés mellett, ha jól tervezzük, akkor nagyszerű, emlékezetes pillanatok színtere, és még a tartalmas nyugdíjaséveinket is élvezhetjük benne.

Az, hogy jól érezzük magunkat az otthonunkban, abból fakad, hogy elégedettek vagyunk vele, ez rendkívül fontos, és különböző összefüggésekben különböző dolgokat jelent. Emellett persze számos dologra kell gondolnunk: a zajra, a légáramlásra, a minőségi nyílászárókra.

Azok a tanulmányok, amelyek a hosszú életet élőket vizsgálták, rendre megállapítják, hogy a szellemileg friss, aktív emberek sokkal tovább élnek.

A lakást úgy kell kialakítani, hogy legyen tere a közösségi életnek, a barátok, rokonok fogadásának is, körbe lehessen ülni egy asztalt – a közös étkezések kihatnak az életminőségre. idősebb korban az akadálymentesítés is fontos, ne kelljen az egész házat átépíteni azért, hogy kényelmesen tudjunk közlekedni a saját otthonunkban.