Csupán egy gombnyomás a segítség.

Ma már nem ritka, hogy a családtagok több száz, vagy akár több ezer kilométerre élnek egymástól, ami aggasztó helyzet lehet akkor, amikor a szülők idősen magukra maradnak. Nem megnyugtató sem a gyerekeknek, sem a szülőknek, nagyszülőknek ez az állapot. Az egyedül élő nyugdíjassal bármikor történhet baleset, előfordulhat rosszullét, amikor segítségre van szüksége.

Létezik azonban hazánkban egy program, ami a gondoskodást szolgálja, akár a nagy földrajzi távolságok mellett is. Magyarországon ugyanis minden 65 év felettinek alanyi jogon, ingyenesen jár a gondosóra, egy biztonságot nyújtó, segítséget hívó eszköz.

A technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy az idősgondozás, segítségnyújtás terén is olyan digitális megoldások szülessenek, amelyek a családokat, közösségeket szolgálják.

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a Diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben diszpécserek úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki aztán közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára. A gondosóra használatához több kontaktszemélyt is leadhatunk, akiket a diszpécser szükség esetén értesít.

A program az emberi élet minőségét javítja és lehetővé teszi, hogy az idősek minél tovább a saját környezetükben, otthonukban önállóan éljenek.

Fontos, hogy a gondosóra egyszerűen kezelhető, nagy gombbal ellátott, nincsenek rajta felesleges billentyűk, bonyolult kijelzők, applikációk. Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot, így a diszpécser jelzést kap és tud intézkedni, szükség esetén akár a sürgősségi segélyhívót is értesítheti.

A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában. A korszerű segélyhívó eszközhöz egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik. A gondosóra kétirányú kommunikációra képes: jelzést ad és a diszpécsertől hívást fogad. A kommunikáció kizárólag a Diszpécserközponttal lehetséges a készüléken keresztül!

A regisztráció során egy kontaktszemély megadására van lehetőség, de a készülék tesztelésnél további kontaktszemélyekkel bővülhet a lista. Ha olyan helyzet áll elő, amit a diszpécserek nem tudnak megoldani (pl. személyes jelenlétre van szükség mert elesett az ügyfél az udvaron, közművekkel kapcsolatos ügyintézésre van szükség vagy éppen elfogyott a tűzifa), akkor kell valaki, akit értesíteni lehet és gyorsan mozgósítható. Az a legszerencsésebb, ha az első helyen megadott kontaktszemélynek van kulcsa a gondosórát viselő személy lakásához és lehetőség szerint a közelben lakik, vagyis bizalmi kapcsolatot ápolnak egymással. A kontaktszemélyekhez bármikor befuthat hívás a diszpécsertől.

Az ingyenes jelzőeszközt igényelheti a felhasználó (65. életévét betöltött magyar állampolgár) vagy a felhasználó segítője (az a személy, aki a felhasználó megbízásából és jóváhagyásával tölti ki a regisztrációs űrlapot).

A készülék rendszeres töltést és viselést igényel, ugyanakkor megnyugtató biztonságot ad.

További információ: gondosora.hu

Kiemelt kép: facebook.com/gondosora