Szívhez szóló emlék.

A londoni metróban nem csak az állomások nevét mondják be, de folyamatosan figyelmeztetnek arra is, hogy ügyeljünk a szerelvény és a peron között lévő nyílásra. A híres felszólítás (Mind the gap) annyira népszerű, hogy pólókra, bögrékre, táskákra nyomtatják a szuveníreket kereső turisták legnagyobb örömére.

Van, akinek ez a pár szó a világot jelenti. Dr. Margaret McCollum minden egyes nap lemegy az Embankment metrómegállóba, de nem utazási szándékkal. Ő pontosan ezt a felszólítást szeretné hallani minél többször. Margaret néhai férje, Oswald Laurence ugyanis színész volt, a férfi kölcsönözte a hangját egyik londoni metróvonal hangosbemondó rendszerének.

A pár 1992-ben ismerkedett meg és együtt éltek London északi részén a férj 2007-ben bekövetkezett haláláig. Az asszony ezt követően csak a metróban üldögélt, hogy hallja az ura hangját, ez segített neki életben tartani az emlékeket.

2012 novemberében azonban valami történt, a jól ismert felszólítás más hangon szólalt meg. A nő a közlekedési vállalathoz fordult, hogy megkérdezze mi változott. Mint kiderült, új digitális rendszert vezettek be, amelyre a korábbi felvételt nem tudták áttenni.

A cég munkatársait mélyen megérintette Margaret története, ezért úgy döntöttek, hogy megpróbálnak segíteni. A felvételt CD-re mentették és elküldték a megtört asszonynak. Itt azonban még nem lett vége a történetnek, az archívumban kutakodó és restauráló szakemberek segítségével ugyanis sikerült a férfi hangját egy állomáson elérhetővé tenni.

Az Embankment megállóban Margaret az Újév napján újra hallhatta férje hangját. Az üzemeltetők Oswald tiszteletére és Margaret kedvére téve úgy határoztak, hogy ebben a megállóban ezentúl minden szerelvénynél háromszor szólal meg a régi felvétel.

A kiemelt kép illusztráció.