Magyarország Európa legkövérebb országa és ez elég lehangoló.

A felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos és több mint 20 százaléka elhízott. Globális szintén a 4. helyet szereztük meg az USA, Mexikó és Új-Zéland után – világít rá az OECD felmérése.

Korcsoportosan sem túl jó a helyzet, úgy tűnik, minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb az elhízás aránya. Amíg a kicsik közül minden negyedik vagy ötödik gyermeket érint a probléma, a tinik között már közel 30 százalékuk súlyosabb a kelleténél. Az idő előrehaladtával romlik a helyzet, a felnőttek harmada túlsúlyos vagy elhízott, de 65 éves kor felett már 8 embert érint 10-ből.

2019. május 18-án volt az Európai Elhízás Elleni Nap, amikor is megpróbálták felhívni a figyelmet a sokakat érintő problémára. Hangsúlyt fektetnek a megelőzésre és ismertetik az elhízással járó egészségügyi kockázatokat.

Sokaknál a mozgásszegény életmód és a túl sok kalóriabevitel jelenti a fő problémát. Ezért a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatát javasolja a cukor helyett. Hogy ez mennyivel egészségesebb, arról megoszlanak a vélemények.

Forrás: oecd.org, sweeteners.org